2 min. čitanja

EKOLOŠKI PRIHVATLJIVIJE Vjetroturbine na drvenim stupovima

EKOLOŠKI PRIHVATLJIVIJE Vjetroturbine na drvenim stupovima
Foto: Mondovion

GOTHENBURG - Vjetroelektrane su do sada u pravilu postavljane na čelične stupove s betonskom bazom. Kako je industrija čelika veliki zagađivač, pojavila se ideja izrade drvenih stupova na čemu već rade Šveđani.

Jedna od najvećih europskih energetskih kompanija, švedski RWE, dogovorio je partnersku suradnju s također švedskom tvrtkom Modvion, specijaliziranom za izradu drvenih stupova za vjetroelektrane, priopćio je Modovion.

U sklopu te suradnje RWE planira povećavati svoje proizvodne kapacitete u području obnovljivih izvora energije uz istodobno smanjenje ugljičnog otiska. Modvion svoje proizvode tek razvija i testira, a RWE će im biti jedan od glavnih klijenata kada drveni stupovi budu spremni za tržište.

Foto: Mondovion

Do sada su, naime, vjetroelektrane u pravilu postavljane na čelične stupove s betonskom bazom što je u suprotnosti s planom smanjenja ugljičnog otiska. Industrija čelika velik je zagađivač, pa bi drvo kao prirodni materijal moglo biti dobra i ekološki prihvatljivija alternativa.

Modvion je do sada razvio tehnologiju i testirao je na nekoliko projekata. Njihovi stupovi za postavljanje vjetroturbina načinjeni su od laminiranog drveta, jeftiniji su od kombinacije čelika i betona, pa tako donose višestruke prednosti, ne isključivo u domeni zaštite okoliša.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Proizvodnja električne energije iz odobalnih vjetroelektrana osigurala bi energetsku samodostatnost Istre
Preliminarnom studijom htjelo se doći do utvrđivanja potencijala pučinskih vjetroelektrana na području Istarske županije. Direktor Istarske regionalne energetske agencije-IRENA-e Dalibor Jovanović sudjelovao je prošli tjedan na potpisivanju ugovora financiranih iz Fonda za bilateralne odnose u okvi…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.