2 min. čitanja

EKOLOŠKA KATASTROFA More kod Solina potpuno prekriveno bijelom pjenom

EKOLOŠKA KATASTROFA More kod Solina potpuno prekriveno bijelom pjenom
Foto: Facebook / Screenshot

SOLIN – Stanovnici Vranjica u posljednje vrijeme učestalo upozoravaju na zagađenje kojem su izloženi iz zraka i u moru. Danas ih je dočekala nova scena. Cijelo to područje pokriveno je nepoznatom bijelom pjenom. Pa iako se čini da je snijeg, to nažalost nije tako.

Nedavno su Vranjičani u sklopu građanske inicijative „Mjesto koje hoće živjeti – 2020“ održali i prosvjed brodicama u Sjevernoj luci kako bi iskazali nezadovoljstvo nerješavanjem ekoloških pitanja u Vranjičkom bazenu.

„U plućima azbest u krvi nafta“ samo je jedna od poruka koju su tada na svoje transparente napisali nezadovoljni stanovnici, koji su se okupili na obali Kaštelanskog zaljeva, dok su zaljevom za to vrijeme plovile barke i brodice u znak protesta i ukazivanja na ekološki problem.

Novi ekocid dogodio se danas, kad je nešto iza 12.30 sati velika količina nepoznatog sredstva puštena je u more, te je došlo do stvaranja tolike količine pjene da se površina mora gotovo uopće ne vidi.

Vjetar raspiruje nepoznatu tvar i zrakom, a mještani ironično u videosnimkama koje objavljuju na društvenim mrežama kažu kako “snijeg pada” i “kakvi su sretnici” zbog toga. Naravno da snijeg ne pada niti se zadržava po jugu i 16 °C koliko je u Solinu temperatura zraka.

O događaju je obaviješten gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević.

Prema posljednjim informacijama do kojih dolazi Dalmacija danas, uzrok zagađenja službeno je nepoznat, a što se dogodilo pokušao je objasniti jedan od radnika na remorkeru koji se nalazi uz silos.

– Aktivirao se protupožarni sustav s pjenom koji se nalazi u silosu. On se više ne može zaustaviti dok ne procuri sve. Tekućina je razgradiva i u dodiru s vodom pretvara se u pjenu. Nije riječ o ekocidu – rekao je.

Situaciju je komentirao i Matko Bašić, tehnički direktora firme CIAN d.o.o. (Sanitarna zaštita i zaštita okoliša) Split.

– Navodno u Sjevernoj luci postoji protupožarni sustav i ogromna količina pjene za gašenje požara je iscurila vani u more. Sugerirao sam Lučkoj upravi da bi trebali provjeriti s firmom “Silos” sigurnosno tehnički list proizvoda, jer u pravilu ona ne bi trebala biti štetna za okoliš. Velike količine pjene su iscurile i ne vidim način kako se ona fizički može pokupiti s površine mora. U pravilu, kažem vam, ako je istina da je to pjena, ne bi trebao biti nikakav ekološki problem zbog toga – kazao je Bašić za Dalmaciju danas.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

POBUNA U VRANJICU “Ovako ne izgleda samo morska površina već i naši automobili i kućni pragovi!”
VRANJIČANIMA PREKIPJELO Najavljen prosvjed brodicama i zatvaranje sjeverne luke u Splitu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.