Ekološka akcija čišćenja podmorja u Jadranovu

JADRANOVO - Društvo za sportsku rekreaciju Jadranovo poziva na prvu ovogodišnju ekološku akciju čišćenja podmorja koja će se održati 25. veljače 2023. s početkom u 10 sati u Jadranovu.

Ekološke akcije provodi Društvo sportske rekreacije Jadranovo u sklopu projekta 'More bez otpada', a sufinanciran je od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te u partnerstvu s Gradom Crikvenicom i ŠRD 'Tunera'.

Projektom u tri faze i organizacijom četiri ekološke akcije očistit će se približno 8.000 m2 podmorja u Jadranovu. Očišćeni otpad će se izvaditi, mjeriti, sortirati te odložiti na ekološki prihvatljiv način.

- Pozivamo sve zainteresirane da se prijave putem e-maila na: pernat.ivana@gmail.com , te se priključe akciji pomažući pri izvlačenju morskog otpada na brodicama ili pri sortiranju i mjerenju otpada kada se izvuče na kopno. U sklopu akcije svim sudionicima će se podijeliti rukavice i vreće za otpad. Po završetku prikupljanja organizirat će se objed - poručuju iz Društva.

Cilj projekta je ukloniti i propisno zbrinuti otpad s morskog dna u Jadranovu te podignuti svijest građana i gostiju Grada Crikvenice o problemu zagađenja mora, potrebi za zaštitom okoliša i podmorja te odgovornom odlaganju otpada.

Izvađeni otpad izmjerit će se nakon dva pripremna početna urona u zimskom periodu, proljetnom i ljetnom kako bi se stekao uvid u količinu i vrstu prikupljenog otpada tijekom svake pojedinačne faze. Otpad će biti sortiran sukladno Zakonu i Strategiji gospodarenja otpadom.

Akcije će provoditi šest ronilaca uz pomoć šest ribara na brodicama i minimalno šest volontera u sklopu svake akcije.

Sve vezano za događaj možete pratiti OVDJE.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO Udruga Rostrum Splitu poklonila čisto podmorje
Udruga podvodnih aktivnosti Rostrum gradu Splitu je još jednom poklonila čisto podmorje. Ovog puta čistilo se u akvatoriju kultnih splitskih plaža: Ovčica, Firula i Bačvica te su ronioci i volonteri gradu i građanima Splita zaželili čist Božić i bistru Novu 2023. godinu. Na ekološkoj akciji…
FOTO Ispred šibenske rive u dvodnevnoj akciji ronioci izvadili rekordnih 11 tona smeća!
ŠIBENIK - Ronilački klub Roniti se mora, uz podršku C.I.O.S. grupe, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te National Geographic Hrvatske, kao partnera na projektu, uspješno su završili 28. ekološku akciju Think Green u Šibeniku. Akcija je trajala dva dana, a u Šibeniku se čistilo od