3 min. čitanja

FOTO Udruga Rostrum Splitu poklonila čisto podmorje

FOTO Udruga Rostrum Splitu poklonila čisto podmorje
Foto: UPA Rostrum

SPLIT - Udruga podvodnih aktivnosti Rostrum gradu Splitu je još jednom poklonila čisto podmorje. Ovog puta čistilo se u akvatoriju kultnih splitskih plaža: Ovčica, Firula i Bačvica te su ronioci i volonteri gradu i građanima Splita zaželili čist Božić i bistru Novu 2023. godinu.

Na ekološkoj akciji koju je organizirala UPA Rostrum, uz partnera Ekološko Društvo Picigin Bačvice, sudjelovalo je preko 70 ronioca iz ronilačkih klubova diljem Hrvatske i regije koji su uz brojne volontere pridonijeli ovom hvale vrijednom događa

Od ronioca na akciji su sudjelovali članovi RK 'Mostar', KPA 'Explorer', Eko-ronilačka grupa invalida, članovi udruge 'Morski čovik' s Visa, a veliku pomoć s kopna pružili su članovi Ekološkog Društva Picigin Bačvice kao i vrijedni mali volonteri iz OŠ 'Ravne Njive-Neslanovac'.

Tijekom akcije je izvađeno preko 220 vreća raznog odbačenog otpada koji se velikim dijelom nalazio vješto skriven među posidonijom, stoga su osim ljepšeg i urednijeg morskog dna i livade ove strogo zaštićene cvjetnice zasluženo odahnule. Nakon što je izvađen, otpad se po svojoj vrsti odmah i selektirao.

Prateći tradiciju, od nakupljenog otpada izradila se golema božićna jelka uz koju su se svi sudionici grupno fotografirali za uspomenu na ovaj plemeniti događaj. Nakon već nekoliko provedenih akcija i dalje zabrinjava količina izvađenog otpada te se pokazalo jasnim da će na ovom području biti još posla u čišćenju podmorja i provođenju sličnih akcija.

Izvađeni otpad je potom zbrinut od strane Čistoće d.o.o. Split, koji kao i svake godine pružaju punu podršku, a DVD Split je po završetku akcije očistio cjelokupni plato.

Glavni pokrovitelj ove akcije je Grad Split, večeru za sve sudionike omogućio je restoran 'Šug' koji je ujedno i restoran nominiran za Michelin zvjezdicu , podržao ih je također kultni caffe-bar 'Žbirac'. Od vrijednih pokrovitelja tu su još i restoran 'Plan B', pivovara 'Tap-B', pekara 'Hrstić', 'Tommy', caffe bar 'Bounty' te Lumer shop.

Za nedjelju za goste iz regije i susjedstva planiran je obilazak Salone i Dioklecijanovih podruma čime će se zaokružiti ovaj lijepi predbožićni vikend pun akcije i veselja.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.