2 min. čitanja

Eko aktivnosti na Mljetu povodom dana biološke raznolikosti!

Eko aktivnosti na Mljetu povodom dana biološke raznolikosti!
Foto: Press

U sklopu Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Hrvatskoj djelatnici Nacionalnog parka Mljet organizirali su eko aktivnosti za učenike.

Učenici su na edukativnoj radionici o oprašivačima čuli o njihovoj važnosti za razvoj plodova i sjemenki, kao i dugoročnog opstanka biljnih vrsta. Kukci su prema znanstvenim procjenama najbrojniji oprašivači, a u oprašivanju sudjeluje oko 220 tisuća različitih vrsta kukaca. U tropskim predjelima oprašivači mogu biti i veće životinje, kao što su šišmiši, ptice, oposumi, gušteri ili morski beskralješnjaci. U našem podneblju najvažniji oprašivači su pčele (skupina kukaca koja se znanstveno naziva Anthophila) i muhe lebdjelice (porodica Syrphidae). 

Dio učenika potom je sudjelovao u sadnji aromatičnog bilja i formiranju vrta u blizini Upravne zgrade NP Mljet. Postavljen je i tzv. hotel za kukce s ciljem privlačenja i očuvanja korisnih kukaca. Neki kukci, poput bubamara, hrane se drugim štetnim kukcima koji su nametnici na biljkama poput lisnih uši. Hoteli za kukce mogu se postavljati tijekom cijele godine. Zimi će im hotel služiti kao zaklon od niskih temperatura i vjetra, a u proljeće kao mjesto za polaganje jajašaca. Postavljanje hotela za kukce blizu cvijeća pomoći će privlačenju oprašivača poput pčela, leptira i drugih kukaca koji traže nektar i pelud.

Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj obilježavaju se 22. svibnja, uz temu "Budi dio plana" i uz poziv na provedbu Globalnog okvira za bioraznolikost – The Biodiversity Plan, kojim bi se planetarno zaustavio gubitak bioraznolikosti.

Prihvaćanjem ovog Plana, u prosincu 2022., svijet se složio oko globalnog plana za transformaciju našeg odnosa s prirodom koji postavlja ciljeve i konkretne mjere za zaustavljanje gubitka bioraznolikosti do 2025. godine.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.