1 min. čitanja

EK povećava ciljeve za obnovljive izvore energije do 2030.

EK povećava ciljeve za obnovljive izvore energije do 2030.
Foto: Pixabay

Dogovor zemalja članica oko povećanih ciljeva zelene energije je postignut.

Europska unija u četvrtak je donijela privremeni dogovor o višim ciljevima za udjel obnovljive energije u neposrednoj potrošnji. Trenutačni cilj EU-a do 2030. je 32% udjela obnovljive energije.

Međutim, pregovarači Europskog parlamenta i Vijeća, koji predstavljaju članice EU-a, složili su se da će se do 2030. godine EU zemlje obvezati na dobivanje 42,5% svoje energije iz obnovljivih izvora s potencijalnim povećanjem do 45%. Sporazum moraju odobriti Europski parlament i zemlje EU-a da bi postao zakon, što je obično formalnost, piše portal Energetika.

EU je 2021. dobio 22% svoje energije iz obnovljivih izvora, no razina je značajno varirala među zemljama. Švedska prednjači među 27 zemalja EU sa 63% udjela obnovljive energije, dok u Luksemburgu, Malti, Nizozemskoj i Irskoj obnovljivi izvori čine manje od 13% ukupne potrošnje energije. Hrvatska je iznad europskog prosjeka s cca 26%, a razvoj je trenutačno prilično usporen.

Ciljevi za prometni sektor

Zemlje EU-a morat će povećati na 29% udio obnovljivih izvora energije u prometnom sektoru, gdje Hrvatska stoji iznimno loše, s cca 6% udjela ili čak manje. Industrija EU-a povećala bi svoju upotrebu obnovljivih izvora energije za 1,6% godišnje, pri čemu bi 42% vodika koji koristi dolazilo iz obnovljivih izvora do 2030. i 60% do 2035.

Direktiva je dodala ciljeve za zgradarstvo i tražila ubrzane postupke izdavanja dozvola za OIE projekte. Postizanje novih ciljeva zahtijevat će golema ulaganja u vjetroelektrane i solarne farme, povećanje proizvodnje obnovljivih plinova i jačanje europskih energetskih mreža kako bi se integriralo više čiste energije.

Europska komisija je rekla da će do 2030. godine biti potrebna dodatna ulaganja od 113 milijardi eura u infrastrukturu za obnovljivu energiju i vodik, ako zemlje EU-a žele prekinuti svoje oslanjanje na ruska fosilna goriva, prenosi Energetika.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.