2 min. čitanja

EDUKATIVNA RADIONICA U riječkom Torpedu predstavljena dva nova plovila na solarnu energiju

EDUKATIVNA RADIONICA U riječkom Torpedu predstavljena dva nova plovila na solarnu energiju
Foto: Sergej Drechsler / Novi list

U Edukativnoj radionici Torpedo proteklog su tjedna predstavljena dva plovila na električni pogon, opremljena fotonaponskim panelima, nastala u suradnji Pomorskog fakulteta u Rijeci i Udruge primijenjenih tehničkih znanosti.

Predstavljena su plovila Teredo Navalis, kao prvo hidrokrilno kompozitno plovilo pogonjeno solarnom energijom i baterijskim paketom u Hrvatskoj. Ova inovacija izrađena je u sklopu višegodišnjeg i uspješnog projekta Adria Hydrofoil Solar Boat, a samostalno su ga projektirali i izgradili inženjeri strojarstva, brodogradnje, brodostrojarstva i fizike u suradnji sa studentima Sveučilišta u Rijeci. Također, projekt Adria Energy Class Boat, prvi takve vrste u Hrvatskoj, realizirali su studenti Pomorskog fakulteta. Plovilo je napravljeno od ugljičnih vlakana, a pogonjen je dvama električnim vanbrodskim motorima ukupne snage 12 kW I LiFePO4 baterije kapaciteta 9 kWh, dok dio energije dobiva iz fotonaponskih ćelija ukupne površine 2,5 kvadratnih metara, prenosi Novi list.

Kako je objasnio prof. Srđan Žuškin s Pomorskog fakulteta, ove se godine ističe doprinos pomoraca sigurnosti i zaštiti morskog okoliša, a Pomorski fakultet je predstavljanjem dvaju plovila već tradicionalno obilježavanje Svjetskog dana pomoraca želio učiniti posebnim.

- Istaknuli bismo važnost pomoraca u pomorskoj industriji, ali i cjelokupnoj ekonomiji. Međunarodna pomorska organizacija (IMO) ove je godine kao temu obilježavanja odabrala MARPOL konvenciju o sprječavanju onečišćenja s brodova te smo i mi toj temi dali posebnu važnost. Predstavljamo dvije brodice koje su u skladu s najvišim i najstrožim zakonskim normama i propisima IMO-a po pitanju onečišćenja s brodova s obzirom na to da je riječ o plovilima koja nemaju nikakve emisije u okoliš. Oba su opremljena električnim pogonom koji se napaja fotonaponskim ćelijama, odnosno energijom sunca. Pri njihovoj izgradnji korišteni su lagani karbonski materijali, a studenti će predstavljati naš fakultet, Sveučilište u Rijeci, kao i Republiku Hrvatsku na natjecanju koje će biti održano u Monaku, kao svake godine - rekao je Žuškin.

Velik dio posla u projektiranju i izradi plovila odradili su studenti, objasnio je Ljubomir Pozder, diplomirani inženjer brodogradnje, zaposlen u “3. maju”, ali i poslijediplomski student na doktorskom studiju Pomorskog fakulteta, koji je i sam sudjelovao u projektu.

- Plovila su u cijelosti projektirana i građena u Udruzi primijenjenih tehničkih znanosti, a u projektiranju i izgradnji sudjelovao je tim od dvadesetero ljudi, mahom studenata. Teredo Navalis je kompozitni trimaran, dužine sedam metara, širine 1,3 metra, težak svega 250 kilograma s kormilarom, baterijama i svom opremom. Drugo plovilo je izrađeno za natjecanje u studentskoj kategoriji Energy Class, katamaranske je izvedbe, dugo 5,5 metara i široko 2,5 metara, a oba imaju električnu propulziju i sustav nadopunjavanja baterija fotonaponskim ćelijama - kazao je Pozder.

Marinko Glavan

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.