3 min. čitanja

ULOVLJENE DVIJE NOVE INVAZIVNE VATRENJAČE: "Gotovo je, Jadran je njezino more!"

ULOVLJENE DVIJE NOVE INVAZIVNE VATRENJAČE: "Gotovo je, Jadran je njezino more!"
Foto: Danijel Đorđević

Pero Ugarković iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo je u Facebook grupi Živi svijet Jadranskog mora objavio kako su tijekom posljednjih dana u Jadranu ulovljena dva primjerka invazivne vatrenjače.

"Upravo je ulovljena još jedna invazivna vatrenjača (Pterois miles) u Jadranu. Ulovio ju je Vanja Kalezić na Luštici u Crnoj Gori, ulov će biti prijavljen njihovom Institutu u Kotoru. Moja prognoza je da ćemo ovo ljeto imati najmanje 10 ovakvih dojava na području južnog Jadrana, a možda i srednjeg. Sve ulove je potrebno dojaviti znanstvenicima", napisao je u utorak Ugarković.

"Gotovo je, Jadran je njezino more! Nije trebalo dugo čekati na još jedan prijavljeni ulov. Opet na Luštici. Uz onu sliku od Danijel Đorđević, ovo je treća o kojoj znam ove godine. Prognozirao sam minimalno 10 primjeraka u 2024., ali izgleda da sam podcijenio brzinu njezinog širenja", izvijestio je samo dan kasnije o novom ulovu.

Poznata kao vatrenjača, riba lav ili riba paun, Pterois miles je invazivna indo-pacifička vrsta koja je poznata po štetnosti za lokalne ekosustave. Ozloglašena je zbog svoje izdašne ishrane autohtonim ribljim vrstama, te brzog širenja na koloniziranim područjima Sredozemlja.

Sve bodlje na tijelu su otrovne te se kod uboda javlja izuzetno jaka bol, a mogući su i ozbiljniji simptomi pa se u slučaju uboda preporučuje posjet liječniku. Iz tog razloga ovoj ribi treba pristupiti s oprezom, a posebice u slučaju ulova tijekom ribolova. Srećom, kao što je slučaj i kod ostalih jadranskih riba s otrovnim bodljama, otrov je termolabilan, što znači da se može neutralizirati toplinom (najbolje utapljajući ubodeno mjesto neposredno nakon uboda u vodi temperature 40-45°C u trajanju 30-90 min uz pažnju da ne dođe do opeklina), pojasnili su nam još prošle godine za ovu vrstu iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita.

Podsjetimo, ova vrsta je po prvi puta zabilježena u Jadranskom moru 2019. godine, a najsjeverniji nalaz bio je kod Visa 2021. godine. S obzirom na dinamiku njenog širenja, te trendove širenja toploljubnih vrsta povezanih sa zatopljenjem mora, za očekivati je da će se pojavljivati sve češće. Ove godine zabilježena je nekoliko puta na području južnog Jadrana, a jučer je ulovljena i na Korčuli, blizu Račišća. Zahvaljujemo ribolovcu Luki Srziću što nas je obavijestio o svom ulovu.

Stručnjaci savjetuju: "Čuvajmo hobotnice i kirnje, jer oni ih jedino mogu kontrolirati!"

Da bismo smanjili negativne posljedice koje ova vrsta može uzrokovati, možemo preporučiti nekoliko mjera. Prije svega vodite računa o vlastitoj sigurnosti te oprezno rukujte s njom ako dođe do slučajnog ili namjernog ulova. S obzirom na to da se radi o teritorijalnoj vrsti, u slučaju značajnijeg povećanja populacije, ciljani izlov može biti učinkovita mjera kontrole populacije na područjima veće brojnosti. Također, smanjenje antropogenog pritiska na morski ekosustav može povećati njegovu otpornost na štetne učinke invazivnih vrsta.

U slučaju vatrenjače, hobotnica i neke vrste kirnji predstavljaju za sada jedine poznate predatore u Sredozemnom moru te očuvanje njihovih populacija može doprinijeti kontroli njene populacije.

Ako primijetite vatrenjaču tijekom ronjenja, ili je ulovite, molimo da nas obavijestite. Njeno prisustvo često se opaža u blizini podvodnih grebena i na manjim dubinama dostupnim podvodnim ribolovcima i rekreativnim roniocima. Vatrenjača je izvrsnog okusa te ju je moguće konzumirati, poručili su s Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Otrovna riba paun prvi put snimljena u akvatoriju Komiže | | Morski HR
KOMIŽA - O novoj otrovnoj ribi u Jadranu već smo pisali. Riba paun (Pterois miles) u Italiji je viđena nekoliko puta, pa su stručnjaci s razlogom očekivali da će se ova vrsta vrlo brzo proširiti i na
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.