2 min. čitanja

Dva Slovenca pokradena u Umagu dok su lopovima naivno išli dati vode

Dva Slovenca pokradena u Umagu dok su lopovima naivno išli dati vode
Foto: Pixabay

UMAG - Umaška policija zaprimila je prijavu dvoje slovenskih državljana na čiju štetu su počinjena kaznena djela krađe i računalne prijevare.

Naime, nepoznata muška osoba prišla je 71-godišnjakinji i 73-godišnjaku dok su se nalazili u vrtu na području Dajle i zatražila ih vode pod izlikom da mu se pokvarilo auto. Dok su oštećeni točili vodu, drugi nepoznati počinitelj je iskoristio njihovu nepažnju te iz dnevnog boravka otuđio žensku torbicu u kojoj se nalazio novčanik sa osobnim dokumentima, bankovnim karticama i novcem, a iz prostora spavaće sobe otuđio je muški novčanik sa osobnim dokumentima i bankovnim karticama. Nepoznati je počinitelj potom, koristeći bankovnu karticu 71-godišnjakinje, sa bankomata podignuo novac.

U događaju su slovenski državljani oštećeni za nekoliko stotina eura. Policija nastavlja poduzimati mjere i radnje na utvrđivanju počinitelja ovih djela.

Policijska uprava istarska poziva građane, pogotovo one starije dobi, da pripaze koga puštaju u svoj dom te da budu oprezni kako ne bi postali žrtve kaznenih djela.

Policija često evidentira prijevare ili krađe u domovima starijih osoba, a način počinjenja tih djela je u većini slučajeva sličan. Počinitelji, bilo da je riječ o muškim ili ženskim osobama, najčešće se predstavljaju kao prodavači, pripadnici vjerskih zajednica ili kao službene osobe ne bi li ušli u dom oštećenih, a onda iskoristili njihovu nepažnju i otuđili im vrijedne predmete ili ih lažnim prikazivanjem činjenica naveli da nešto učine na svoju štetu. Bilo je slučajeva kada su se počinitelji predstavljali kao djelatnici banke, zdravstveni djelatnici, policijski službenici, dostavljači i slično. Također su zabilježeni i slučajevi kada su počinitelji oštećene osobe dovodili u zabludu u pogledu tjelesnog stradavanja, prikazivanjem tjelesnih nedostataka koji u stvarnosti ne postoje ili prikazivanjem materijalnog stradavanja u požarima, paljevinama, poplavama, potresima i slično.

U svim takvim slučajevima, kada vam se pred vratima doma pojave nepoznate osobe, policija savjetuje oprez. Ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je posjetitelj i što želi. Ukoliko se osoba predstavlja kao službena osoba, tražite službene dokumente ili odgovarajuće iskaznice, a vjerodostojnost posjetitelja provjerite bez otvaranja vrata, kroz ''špijunku'' ili korištenjem sigurnosnog lanca. Budite sumnjičavi i ne nasjedajte na trikove poput nesvjestice ili iznenadne slabosti. Ako je nepozvana osoba uporna u nakani da uđe u vaš dom, o tome žurno obavijestite policiju ili susjede.

D.G.
 

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.