1 min. čitanja

Dubrovčani po 1050. put slave svog zaštitnika svetog Vlaha

Dubrovčani po 1050. put slave svog zaštitnika svetog Vlaha
Foto: Dubrovačka biskupija

DUBROVNIK – Na blagdan Kandelore ili Svijećnice, u Dubrovniku sesvečano otvara Festa svetoga Vlaha, ove godine jubilarna, 1050.

Sunčano je jutro osvanulo u Gradu, a već u 7 SATI počeli su iz Gruža odjekivati tromboni. Barjaci sa zapadne strane Grada, s Osojnika, Gornjih sela i Rijeke dubrovačke stigli su u Gruž. Tu su im se pridružili gruški barjaci. Na velikome mulu Postira ih je pozdravila sirenom. A otočki su barjaci krenuli dalje s njima prema Boninovu, gdje će im se pridružiti i lapadski barjaci, pa onaj župe sv. Petra. I tako brzim korakom na Pile, piše Dubrovniknet.

Tradicija otvaranja feste dubrovačkog nebeskog zaštitnika svetog Vlaha duga je već 1050 godina. Među okupljenim mnoštvom i hodočasnici izdaleka. Središnja svečanost dubrovačkog parca po drugi se put održava uz epidemiološke mjere. Obilježit će ga sveta misa i procesija ulicama stare gradske jezgre.

Svemu je prethodila Svečana sjednica Gradskoga vijeća gdje su se, uz čestike i lijepe želje, govornici osvrnuli i na nedavno ponovno prisvajanje dubrovačke i hrvatske književne baštine od strane Republike Srbije. Na svečanu sjednicu došao je predsjednik Republike Zoran Milanović. Održao je prigodni govor u kojem se osvrnuo na srpsko svojatanje dubrovačke kulturne baštine, javlja HRT.

Svečano euharistijsko slavlje pred katedralom Gospe Velike počinje u 10 sati, a Svetu misu predvodit će i propovijedati kardinal mons. Blase Cupich, nadbiskup Chicaga.

Nakon euharistijskog slavlja održat će se tradicionalna procesija gradom, s ograničenim brojem sudionika, a radi epidemiološke situacije ove godine iznimno neće biti moguće častiti svetačke moći dodirivanjem i ljubljenjem.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.