2 min. čitanja

Dubrovački pročelnik za obrazovanje: "10 kuna u Dubrovniku nije dovoljno za topli obrok"

Dubrovački pročelnik za obrazovanje: "10 kuna u Dubrovniku nije dovoljno za topli obrok"
Foto: Pixabay

DUBROVNIK - Pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje grada Dubrovnika Dživo Brčić rekao je za Hrvatski radio da je prvi dan podjele besplatnih obroka u Dubrovniku "bilo dosta turbulentno".

- Dosta je problema, resursi na terenu su nešto sasvim drugo u odnosu na ono što je zamišljeno i što je planirano, rekao je Brčić, izrazivši nadu da će u predstojećem razdoblju biti bolje.

Dodao je da neke škole nisu odmah počele s podjelom obroka zbog nedostatka prostornih i ljudskih kapaciteta, pa se moraju koristiti vanjskim suradnicima, s kojima je u ovo vrijeme u Dubrovniku "nezgodna situacija". Ocijenio je da 10 kuna ili 1,33 eura, koliko je za ovu mjeru osigurano na dan po učeniku, u Dubrovniku nije dovoljno da bi djeca dobila topli obrok.

Glavni tajnik Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola i ravnatelj zagrebačke Osnovne škole A. G. Matoš Antonio Jurčev rekao je da je prema njihovim informacijama velika većina škola uspjela krenuti s mjerom, koju je opisao kao hvalevrijednu. Bilo je određenih problema u Dubrovačko-neretvanskoj i još nekim dalmatinskim županijama, ali su većinom uspješno riješeni, rekao je Jurčev, ističući da je jedan od većih problema nejednakost u opremljenosti i veličini škola.

- Imamo škola koje stvarno nemaju prostornih uvjeta da mogu takvu mjeru provesti i o tome će se morati voditi briga u skorijoj budućnosti - poručio je.

Jurčev je rekao i da tržnica ili trgovine u Dubrovniku sigurno nemaju iste cijene kao možda u Slavoniji, pa se za deset kuna sigurno ne može dobiti ista kvaliteta ili vrijednost obroka.

Ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac rekla je da se problem infrastrukture planira riješiti tijekom nadolazećeg razdoblja, za što su osigurana sredstva iz Nacionalnog plana otpornosti i oporavka.

- Krajem jeseni se planira krenuti u realizaciju velikih infrastrukturnih zahvata u našim školama i kroz četiri godine naravno da se očekuje da bi ti problemi trebali biti riješeni, rekla je.

Navela je da prema njihovim podacima s terena deset županija, od kojih pet županija sigurno, sa svim svojim osnovnim školama ima kompletne infrastrukturne kapacitete da mogu osigurati pripremu i podjelu obroka.

Šerepac je istaknula i da je 1,33 eura "ustvari pomoć svima onima koji imaju veću cijenu obroka, gdje će se roditeljima omogućiti da ono što oni plaćaju u participaciji bude manje".

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.