2 min. čitanja

Dubrovačka policija se ispričala: "Da, talijanska ribarica nije bježala u međunarodne vode, već prema gospodarskom pojasu"

Dubrovačka policija se ispričala: "Da, talijanska ribarica nije bježala u međunarodne vode, već prema gospodarskom pojasu"
Foto: Arhiv

DUBROVNIK - Dubrovačka pomorska policija izvijestila je 10. veljače da su dan prije uzaptili talijanski ribarski brod, koji je krivolovio u našim teritorijalnim vodama. No spomenuli su i da je brod bježao od policije prema međunarodnim vodama, kao i da su nakon puštanje posade na slobodu, Talijani otišli put međunarodnih voda. S obzirom da proglašenjem isključivog gospodarskog pojasa od strane Republika Italije i Hrvatske, između ove dvije zemlje ne postoje međunarodne vode, koje se nalaze tek južnije na tromeđi graničnog pojasa Italije, Hrvatske i Crne Gore, poslali smo upit dubrovačkoj policiji da nam pojasne, jesu li se zabunili ili ne znaju za ovaj podatak. Stigao je i odgovor...

- Kao što smo već izvijestili 9. veljače ove godine u 16.25 sati, putem tehničkih sredstava za nadzor državne granice na moru, od strane Pomorskog nacionalnog centra Zadar, južno od otoka Mljeta, uočen je ulazak talijanske ribarice u teritorijalno more Republike Hrvatske.

Odmah po utvrđenom, upućeno je policijsko plovilo koje je putem pomorskog kanala zapovjedniku ribarice izdalo naredbu o zaustavljanju međutim, zapovjednik navedene ribarice oglušio se na zapovijed i nastavio plovidbu u smjeru pučine, isključivim gospodarskim pojasom Republike Hrvatske, odnosno plovnim putem međunarodnog prava prolaza brodova prema pomorskom pravu, u smjeru matične zemlje.

Naglašavamo kako se navedena ribarica ni u jednom trenutku nije nalazila u međunarodnim vodama, ispred teritorijalnih voda Crne Gore.

Slijedom navedenog, ispričavamo se što smo omaškom u priopćenju objavili o napuštanju talijanske ribarice iz teritorijalnog mora Republike Hrvatske u pravcu međunarodnih voda, umjesto kako je navedena ribarica napustila naše teritorijalno more u smjeru pučine isključivim gospodarskim pojasom Republike Hrvatske, odnosno plovnim putem prema međunarodnom pomorskom pravu za prolaz brodova u smjeru matične zemlje, kako prilikom prije uzapćenja, tako i nakon provedenog prekršajnog postupka pred Općinskim sudom u Dubrovniku.

Ovom prilikom želimo zahvaliti na Vašem dobronamjernom ukazivanju na navedeno - kazali su iz dubrovačke policije.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Dubrovačka pomorska policija uzaptila talijansku ribaricu, kažnjena tri člana posade
Policijski službenici su uz prisustvo ribarskog inspektora Uprave za ribarstvo izvršili inspekcijski pregled plovila. Dana 9. veljače 2023. godine u 16.25 sati putem tehničkih sredstava za nadzor državne granice na moru, južno od otoka Mljeta policijski službenici Nacionalnog pomorskog…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.