3 min. čitanja

Dubrovačka pomorska policija uzaptila talijansku ribaricu, kažnjena tri člana posade

Dubrovačka pomorska policija uzaptila talijansku ribaricu, kažnjena tri člana posade
Foto: Arhiv / Vesselfinder

DUBROVNIK - Policijski službenici su uz prisustvo ribarskog inspektora Uprave za ribarstvo izvršili inspekcijski pregled plovila.

Dana 9. veljače 2023. godine u 16.25 sati putem tehničkih sredstava za nadzor državne granice na moru, južno od otoka Mljeta policijski službenici Nacionalnog pomorskog centra uočili su ulazak talijanske ribarice imena „Oronzo C“ u teritorijalno more Republike Hrvatske.

Naime, navedena ribarica plovila je brzinom od 2,2 čvora, a što je ukazivalo na nezakonito ribarenje u morskim vodama Republike Hrvatske. Odmah po utvrđenom upućeno je policijsko plovilo, koje je putem pomorskog kanala 16 zapovjedniku ribarice izdalo naredbu o zaustavljanju, međutim kako se zapovjednik navedene ribarice oglušio na zapovijed i nastavio plovidbu u smjeru međunarodnih voda započet je njezin progon, koji je završio uzapćenjem u 17,35 sati.

U 21,15 sati predmetna ribarica je sprovedena u luku Dubrovnik, gdje su policijski službenici uz prisustvo ribarskog inspektora Uprave za ribarstvo izvršili inspekcijski pregled plovila, radi podnošenja adekvatnih prijava.

Provedenim nadzorom utvrđeno je da se na ribarici kao članovi posade nalaze tri državljanina Italije, od kojih je jedan zapovjednik i još četiri državljana Indonezije.

Tijekom današnjeg dana, zbog osnovane sumnje u počinjeni prekršaj iz Zakona o morskom ribarstvu, proveden je prekršajni postupak protiv zapovjednika talijanske ribarice pred Općinskim sudom u Dubrovniku nakon kojeg je ribarica, u 13,35 sati isplovila iz luke Dubrovnik u pravcu međunarodnih voda, izvijestila je Dubrovačka policija.

Ovdje treba napomenuti da proglašenjem isključivog gospodarskog pojasa od strane Republika Italije i Hrvatske, između ove dvije zemlje NE POSTOJE međunarodne vode u takvom smislu. Međunarodne vode se nalaze tek južnije na tromeđi graničnog pojasa Italije, Hrvatske i Crne Gore. Poslali smo upit dubrovačkoj policiji da nam pojasne, jesu li se zabunili ili ne znaju za ovaj podatak.

Prije 4 dana upravo su s ove ribarice na Facebooku oglašavali prodaju svježe ribe u talijanskoj luci Monopoli, ispostavilo se - jednim dijelom ukradene u Hrvatskoj...

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

TALIJANI U NAŠIM VODAMA Prvi talijanski ribar otvoreno za hrvatske medije: “Vi ste nam to omogućili!” | | Morski HR
Nije prvi put da Talijani ulaze u hrvatsko teritorijalno more da bi krali ribu i devastirali morsko dno. A nije ni rijetko da koriste loše vremenske uvjete kako bi se okuražili ući dobro unutar tuđeg
VIDEO Talijani pobjesnili: “Kažnjavaju nam ribare jer su ušli 236 metara, angažirajmo mornaricu i kaznimo pljačkaše!” | | Morski HR
Efikasan rad hrvatske policije pri hvatanju talijanskih ribara koji sve češće upadaju u hrvatske teritorijalne vode i brzo sankcioniranje od strane sudova, nije ostao nezamijećen i na suprotnoj obali
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.