4 min. čitanja

DRŽAVNO PRVENSTVO U RIBOLOVU ŠTAPOM Zubatac je zadarsko zlato i srebro, u Rovinju sja momčadska bronca

DRŽAVNO PRVENSTVO U RIBOLOVU ŠTAPOM Zubatac je zadarsko zlato i srebro, u Rovinju sja momčadska bronca
Foto: Kažimir Škrbić

VIR - Na momčadskom Državnom prvenstvu u sportskom ribolovu štapom s obale koje se održalo na otoku Viru, u seniorskoj konkurenciji dvostruki trijumf zadarskog Zubaca, a bronca za rovinjsku Meduzu.  

Sportski ribolov disciplina je u kojoj uglavnom pobjeđuje zadarski Zubatac. Ne uvijek i ne svaki put, ali ribolovci najboljeg i najslavnijeg Zubaca u Hrvatskoj na postoljima izgledaju kao sportaši s neke druge planete. Štapom s obale, štapom iz brodice, ili štapom sa stacionarnog satelita Elona Muska, svejedno je. Pobjeda Zubaca u seniorskoj konkurenciji na prvom momčadskom Državnom prvenstvu u sportskom ribolovu štapom s obale – održanom u nedjelju na otoku Viru – bio je zato rasplet koji se teško može nazvati iznenađenjem. Više očekivanim događajem. Dubravko Pejdo, David Bajlo i Marko Sikirić odradili su posao i svojoj značajnoj kolekciji zlata pridodali klupski naslov.

Foto: Kažimir Škrbić

- Nije baš tako, trebalo je pobijediti kvalitetnu konkurenciju. Bilo je bitno momčadski odraditi posao, što smo napravili, pa ovo zlato s 33 posto pripada svakom od nas. Mi smo osvojili taj prvi trofej na Državnom, pa neka se sada drugi bore - kaže Dubravko Pejdo koji je s Bajlom i Sikirićem postao prvi klupski prvak Hrvatske, ali i MVP seniorskog Državnog prvenstva. Zadranin je ulovio 44 ribe na natjecanju ukupne težine 1.695 grama, uglavnom špara, pirke i kneza, što je bolji rezultat od bilo kojeg drugog ribolovca, odnosno Pejdo je imao čak 11 ulovljenih i puštenih riba više od cijele druge momčadi Zubaca, 4 više od trećeplasirane momčadi Meduze, 3 od četvrtoplasiranih Ičića itd. Pejdi je pripala uvjerljiva plasmanska jedinica, odličnom Bajlu petica, a vrlo dobrom Sikirću plasmanska devetka. S ukupnih 15 plasmanskih bodova ova je zadarska trojka bila uvjerljivi prvak, pa je čak ni druga vrhunska momčad Zubaca u sastavu Tomislav Štrkalj, Nino Jukić i Igor Lakić, nije uspjela ugroziti.

Foto: Kažimir Škrbić

- Imamo najduži staž, pa mi je i zbog toga posebno drago što smo uspjeli doći do naslova. U sportskom ribolovu je svaki od nas više od 20 godina - dodaje Pejdo.

Foto: Kažimir Škrbić

- Nismo imali lagan zadatak. Dubravko je ulovio nešto više ribe, ali uglavnom je na natjecanju bilo 10 do 15 riba po poziciji, čak i manje. Presudio je momčadski učinak, jer uvijek se može dogoditi da jedan ili dva ribolovca odrade dobar posao, ali da treći u momčadi nema sreće s ulovom - ističe Bajlo formulu za uspjeh. Složio se i Marko Sikirić:

- Dvojica mogu odraditi vrhunski posao, ali ako treći zakaže, onda nema ništa od medalje - potvrđuje. Tako je druga zadarska momčad Zubaca imala Lakića i Štrkalja na trećoj, odnosno sedmoj plasmanskoj poziciji, ali ih je Jukićeva 14. plasmanska pozicija udaljila od zlata. No srebro se u nedjelju na otoku Viru pisalo velikim slovom, jer uloviti ribu nakon bure na nisko položenom terenu, kada ona odlazi u dublje – objasnio je Pejdo – nije nimalo lako. Brončana medalja pripala je rovinjskoj Meduzi koju je predvodio reprezentativac David Pinezić s 23 ulovljene ribe ukupne težine 972 grama, najbolji ribolovac natjecanja nakon Pejde, s istim zbrojem plasmana kao četvrtoplasirani Ičići – po 27. Presudila je upravo Pinezićeva plasmanska dvojka, bolja od plasmanske četvorke koju je ostvario Luka Janjetić iz Ičića. Ulovljeno je ukupno 270 riba težine 10.270 grama, što iznosi 427,9 grama po ribolovcu. Medalje i trofeje najboljima na natjecanju dijelili su predsjednik Hrvatskog saveza za sportski ribolov na moru Đuro Marinović i opunomoćenik HSSRM-a Robert Stermečki, koji je sa sucem Borisom Bulićem dobio zahvalnicu Saveza. Zahvalnicu je dobila i predsjednica ŠRD Vir Elizabeta Fumić za još jedno sjajno domaćinstvu najboljim mladim i seniorskim ribolovkama i ribolovcima.

- S ovim natjecanjem odradili smo sve, od juniora do seniora na svim razinama županijskih, međužupanijskih i državnih prvenstava. Preostaju nam jedino veterani - kaže predsjednica Fumić, a voditelj svih dvodnevnih natjecanja na Državnom prvenstvu, tajnik virskog ŠRD-a Igor Marić, duboko je udahnuo nakon što je zaklopljena još jedna stranica sportsko-ribolovne povijesti na otoku.

- Uvijek nam bude pomalo žao nakon što sve završi, pogotovo jer se zbog tri natjecanja tijekom dva dana nismo stigli družiti s našim sportskim prijateljima. Kao i uvijek, dali smo sve od sebe da budemo najbolji mogući domaćini - zaključio je Marić. Tijekom dva natjecateljska dana ukupno su nastupile 24 juniorske i seniorske momčadi u muškoj i ženskoj konkurenciji s 72 ribolovca, a svečanosti otvaranja u petak (juniori, seniorke) i subotu (seniori) te zatvaranja prvenstva održane su u virskoj Konobi kod Spavalice.      

Poredak seniori

SENIORI: 1. Zubatac Zadar 1 (David Bajlo, Dubravko Pejdo, Marko Sikirić sa zbrojem plasmana 15), 2. Zubatac Zadar 2 (Tomislav Štrkalj, Nino Jukić, Igor Lakić, 24), 3. David Pinezić, Marijan Klaričić, Damir Kovač, 27), 4. Ičići (Luka Bučević, Josip Peček, Luka Janjetić, 27), 5. Lovrata Krk (Tonči Babić, Milivoj Jurić, Frane Tomljenović, 45), 6. Uljanik Pula (Ile Karanfilov, Cristian Cernvatin, Žan Žak Žmak, 48), 7. Nebojsija Kaštel Kambelovac (Josip Tadin, Jure Dragun, Boško Tomas, 50), 8. Zenta Split (Zlatko Goltnik, Josip Popović, Zoran Matešić, 64).    

Kažimir Škrbić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.