3 min. čitanja

Državni tajnik: ''Nema govora o privatizaciji plaža, to su manipulacije''

Državni tajnik: ''Nema govora o privatizaciji plaža, to su manipulacije''
Foto: Pixabay / Facebook

Iako je Nacrt prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama još uvijek u izradi, oko njega se nastavlja prilična bura. Nakon što su Pokret otoka i gradonačelnica Supetra Ivana Marković upozorili kako će se novim zakonom olakšati privatizacija plaža i uvesti naplata na plažama, iz resornog ministarstva iznova odbacuju takve tvrdnje.

-Ni u kojem slučaju ne može se govoriti o tome kako će novi Zakon olakšati ograđivanje i naplatu ulaska na plažu - ustvrdio je državnik tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver za Morski.hr.    

''Krivo tumačenje radi medijske pozornosti''

I ponovio ono što je Ministarstvo prošlog tjedna objavilo u službenom priopćenju - da je novi zakon u fazi izrade Nacrta, dakle još nije imao niti javno savjetovanje.

-Međutim, s obzirom da se radna verzija pojavila u medijima, došlo je do krivog tumačenja od strane pojedinaca koji zapravo vide trenutak gdje bi mogli ušećariti nešto medijske pozornosti. Ne znam kako to drugačije nazvati - ističe Bilaver.

O najvažnijem pitanju koje se nametnulo u toj  priči, da li se novim zakonom ograničavaju, odnosno ograđuju i privatiziraju javne plaže, kategorički odgovara - Ne, ni u kom slučaju!

Naime, u odnosu na važeći zakon koji to nije definirao, novim Zakonom jasno se, kaže, definira da nema raspisivanja i dodjele koncesija na plažama unutar naseljenog područja.

Nikakva ograničenja i koncesija za plaže, tvrdi državni tajnik

-Prema tome, svi ovi napisi od strane pojedinih udruga su zapravo čista manipulacija s određenim člancima. Primjerice, čl. 11 na koji se pozivaju, odnosi se na dio pomorskog dobra koji uz određene okolnosti može biti izuzet od javne uporabe. To se odnosi na luke, brodogradilišta i lokacije za LNG i slično, a nikako na plaže - ponavlja Bilaver.

One su, napominje, obrađene u cijelom jednom poglavlju Nacrta u kojem se po prvi put daje definicija i vrste plaža te način njihova korištenja i jasno navodi da se ni u kojem smislu ne smiju ograničavati za javnu uporabu.

-Dakle, ponavljam još jednom plaže neće biti predmetom koncesija u naseljenom području i ni na koji način neće se ograničiti javna uporaba - poručuje.

To je, ističe, ujedno i odgovor na prozivke koje su im ovih dana uputili Pokret otoka i gradonačelnica Supetra.

-I gospođi Marković, kao i predsjednici Pokreta gospođi Maji Jurišić koju sam i osobno kontaktirao. S obzirom da sam vidio da se cijeli niz godina bavila aktivističkim poslom, s njezine strane očekivao sam određeni prijedlog, a ne opstrukciju. Naime, poslao sam joj radnu verziju na mišljenje. Zaprimili smo njezine komentare, nakon čega je uslijedilo njeno otvoreno pismo javnosti. Ali nije to pismo problem, nego iskrivljavanje činjenica, odnosno selektivno tumačenje pojedinih članaka zakona - ističe državni tajnik Bilaver.

Novi zakon će, dodaje, kroz određeno vrijeme biti u javnoj raspravi i svi zainteresirani moći će dati svoj doprinos. Također, zahvalio je svima koji su to dosad učinili u Radnoj skupini (obuhvaća sveučilišne profesore i stručnjake s područja pomorskog prava i pomorskog dobra, udruge hotelijera, županijskih lučkih uprava, gradova, općina i županija, DORH, ministarstava pravosuđa i financija).

-Svi oni dali su svoj doprinos u izradi radne verzije ovog zakona. On još uvijek nije gotov, ali u konačnici, ono najvažnije je da možemo umiriti građane. Da ćemo u području koncesioniranja pomorskog dobra sigurno uvesti transparentniji sustav. Sustav koji će dati i prava i dodatne obaveze koncesionarima, ali isto tako i urediti odnose između koncesionara i lokalne samouprave - poručuje Bilaver.

To je jedan od ciljeva radne skupine. A svakako i spriječiti devastaciju kroz povećanje kazni za prijestupnike, uvođenje natječaja za dobivanje dozvola na minimalno 5 godina, umjesto dosadašnjih godinu dana i 'najbržeg prsta'.

Radi se o cijelom nizu instrumenata kojima se osim transparentnosti želi zaštititi pomorsko dobro za buduće generacije, zaključio je državni tajnik.

V.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.