3 min. čitanja

Državni inspektorat za Morski HR: "U posljednje tri godine srušeno je 934, a uočeno 7.043 bespravno sagrađena objekta!

Državni inspektorat za Morski HR: "U posljednje tri godine srušeno je 934, a uočeno 7.043 bespravno sagrađena objekta!
Foto: Morski HR / Ilustracija

Slijedom najavljenih aktivnosti rušenja ilegalno sagrađenih objekata, s naglaskom na obali, prije dva tjedna Državnom inspektoratu smo poslali nekoliko upit. Zanimalo nas je - koliko je srušeno ilegalnih objekata u posljednje 3 godine, koliko je naplaćeno kazni i koliki su uopće kapaciteti Državnog inspektorata za djelovanje na terenu, s obzirom na golem broj ilegalno sagrađenih objekata?

28 tisuća prijava, od čega su u čak 53 posto utvrđene protuzakonite radnje!

- Građevinska inspekcija od 01. travnja 2019. godine, od kada je dijelom Državnog inspektorata, do danas zaprimila je gotovo 28 tisuća prijava mogućih povreda propisa u području građenja.

U istom razdoblju obavljeno je 31.320 inspekcijskih nadzora. U 47 % predmeta nisu utvrđene povrede propisa, a u 7.043 predmeta pokrenut je inspekcijski postupak zbog povrede propisa u području građenja.

Foto: Morski HR / Arhiv

Podneseno je 45 kaznenih prijava zbog nezakonitog građenja u zaštićenim područjima ili povrede službenog znaka, izrečeno su 1.052 novčane kazne kojima se investitore prisiljava na izvršenje rješenje  čija je vrijednost više od 47 milijuna HRK odnosno više od 6 milijuna EUR. U istom razdoblju uklonjeno je 934 nezakonito izgrađenih građevina na području Republike Hrvatske - odgovaraju iz Državnog inspektorata na upit Morskog HR.  

"Osim građevinske inspekcije, odgovorni su i komunalni redari, ali i druge inspekcije"

- Inspekcijskim nadzorom građevinske inspekcije utvrđuju se posljedice već nastale devastacije uzrokovane ponašanjem nezakonitih graditelja. Slijedom navedenoga iznimno je važno raditi na svijesti svih pojedinaca, a sve kako do same nezakonite gradnje te posljedica devastacije okoliša ne bi ni došlo.

No ako do gradnje i dođe, uz građevinsku inspekciju za nadzore pojedinih građenja ovlašteni su i službenici i zaposlenici drugih tijela, odnosno komunalni redari i inspekcije sukladno posebnim propisima.

Foto: Morski HR / Arhiv

Tako su u slučajevima nezakonitog izvođenja radova na pomorskom dobru i cestama nadležni postupati i službenici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te komunalni redari jedinica lokalne samouprave ovisno o vrsti građenja odnosno građevine.

U zaštiti i očuvanju kulturnih dobara postupaju konzervatorski odjeli i inspekcija zaštite kulturnih dobara Ministarstva kulture i medija.

Komunalni redari su ovlašteni postupati u građenju jednostavnih građevina i radova za koje nije potrebno ishoditi akt za građenje, u svezi uklanjanja ruševina zgrada, zahvata u prostoru koji se ne smatraju građenjem i dr.

Svi od navedenih tijela i inspekcija imaju zakonsku ovlast narediti uklanjanje nezakonito izgrađenih građevina ili zahvata u prostoru te izvršavati svoja rješenja prisilnim putem - pojašnjavaju iz Državnog inspektorata.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Bespravnim graditeljima odzvonilo? Kupite stvari iz kuća, bageri stižu na cijelu obalu!
U Istri je počela velika akcija rušenja bespravno izgrađenih objekata. Na ulazu u Rovinj srušen je prvi od njih 14, koliko će ih država na poluotoku ukloniti idućih dana, i to na području Rovinja, Umaga i Ližnjana. Nakon što dulje vrijeme nije bilo većeg uklanjanja bespravno izgrađenih objekata, gl…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.