2 min. čitanja

Država prošle godine zaradila 870 milijuna kuna – od vjetra i sunca

Država prošle godine zaradila 870 milijuna kuna – od vjetra i sunca
Foto: Pexels

Država je od vjetra i sunca prošle godine zaradila 870 milijuna kuna, navodi se da je u 2021. proizvedeno 3,5 TWh električne energije iz obnovljivih izvora u okviru sustava poticanja državne tvrtke HROTE, što je oko 35 posto proizvodnje u Hrvatskoj.

Državna tvrtka HROTE (Hrvatski operator tržišta energije), čija je temeljna djelatnost i poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije (OIE) i kogeneracije, u zadnjih godinu dana uspjela je pokriti gubitak od 370 milijuna iz 2020. i uprihodovati dodatnih 500 milijuna kuna, što je ukupno 870 milijuna kuna.

HROTE je 2020. završio u minusu jer je tada cijena električne energije, u jeku pandemije, bila znatno pala, no u međuvremenu su cijene struje na svjetskim tržištima podivljale, što je dalo vjetar u leđa toj državnoj tvrtki i donijelo joj gotovo pola milijarde kuna na računu na kraju prvog tromjesečja 2022., piše Večernji list.

HROTE je lani proizvođačima OIE isplatio nešto više od 3,3 milijarde kuna poticaja. Predsjednik uprave te tvrtke Boris Abramović kaže da su se koncem drugog tromjesečja 2021. na tržištima električne energije u Europi, pa tako i na CROPEX-u, dogodile znatne promjene cijena električne energije pa je s 30 eura/MWh s početka godine cijena narasla na više od 60 eura/MWh.

Tijekom 2021. ukupno je proizvedeno 3,5 TWh električne energije iz OIE u okviru sustava poticanja odnosno EKO bilančne grupe koju vodi HROTE. A to je, dodaje, udio od oko 35 posto u proizvodnji električne energije u RH, a 20 posto udjela u ukupnoj potrošnji električne energije, što HROTE kao voditelja EKO bilančne grupe smješta na drugo mjesto po proizvedenoj električnoj energiji u RH, odmah iza HEP-a.

Pri tome u sustavu poticaja HROTE najveći udio proizvedene električne energije otpada na vjetroelektrane (52 posto), a slijede elektrane na biomasu (17 posto), kogeneracijska postrojenja (16 posto) i elektrane na bioplin (10 posto). Sunčane elektrane tijekom 2021. sudjelovale su s dva posto u ukupnoj proizvodnji električne energije u sustavu poticanja.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.