2 min. čitanja

Država prodaje atraktivne komplekse uz more - Hidrobazu u Puli i savudrijsku Stanciju Grande

Država prodaje atraktivne komplekse uz more - Hidrobazu u Puli i savudrijsku Stanciju Grande
Foto: Visit Pula

Država u idućoj godini planira prodaju niza atraktivnih nekretnina uz more, koje su već desetljećima mrtvi kapital, generiraju gubitke zbog skupog održavanja i u kojima je "zarobljeno" više od 3600 turističkih postelja.

Stručnjaci za turizam godinama upozoravaju kako je struktura najveće gospodarske grane u Hrvatskoj takva da je samo 15 posto smještaja u hotelima, a više od 50 posto u apartmanima. Točnije, prema najnovijim podacima Hrvatske turističke zajednice, u hotelima je nešto manje od 180.000 postelja, u apartmanima više od 611.000, a i broj ležaja u vikendicama prelazi 600.000, piše Goran Penić za Jutarnji list.

To znači da bi se aktivacijom ove državne imovine postotak ležajeva u hotelima mogao dignuti za dva postotna poena, generirale bi se investicije u stotinama milijuna eura, zaposlilo na tisuće ljudi i državnom proračunu donijeli prihodi veći od 50 milijuna eura godišnje.

Ipak, država već godinama neuspješno pokušava staviti u funkciju ove nekretnine, a one se sada nalaze i u godišnjem planu upravljanja državnom imovinom za iduću godinu Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Riječ je o investicijskim projektima vila Svežanj u Kostreni, bivšem lječilištu Dječje selo Promajna u Baškoj Vodi, Perni kod Orebića na Pelješcu, Jurjevoj luci na Lastovu, Hidrobazi u Puli te stanciji Grande u Savudriji.

Nije bilo ponuda jer je plaža izostavljena iz natječaja
Hidrobazi Pula trenutačna je procijenjena vrijednost 10 milijuna eura. Tamo se planirala izgradnja hotela, turističkog naselja i kampa s minimalno četiri zvjezdice te kapaciteta 1.200 ležajeva.

- Bilo je više ozbiljnih interesenata, koji su kao dva glavna razloga za nedavanje ponuda naveli kratak rok prava građenja od 30 godina i to što pomorsko dobro - plaža - nije bilo predmet natječaja - poručili su iz Ministarstva prostornog uređenja i graditeljstva.

Neslužbeno, zainteresirani su bili u Valamar Rivieri i u francuskom Bouyguesu, koji su htjeli pravo gradnje na 99 godina i da se u ponudu uključi koncesija na pomorsko dobro, čemu su skloni u Ministarstvu, ali ne i u Gradu Puli.

Naime, riječ je o zajedničkom projektu s Gradom Pulom, čija se vlast protivi ideji da se plaža da u koncesiju, jer je riječ o javnom dobru u koje se ulagalo godinama i žele da ona i dalje ostane javna, a ne da se ogradi.

U Istri je predviđena i gradnja igrališta za golf, hotela na igralištu i heritage hotela na mjestu stare Stancije u Savudriji. Riječ je o zemljištu od 50 hektara na kojem bi se osnovalo pravo građenja, a vrijednost projekta je 80 milijuna eura, piše Jutarnji list.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.