2 min. čitanja

Drugi Festival bespravne gradnje u Vruji tražit će sanaciju opasne troske u Dugom ratu

Drugi Festival bespravne gradnje u Vruji tražit će sanaciju opasne troske u Dugom ratu
Foto: Youtube / Screenshot

VRUJA – Središnja tema drugog Festivala bespravne gradnje i devastacije prirode koji će se 2.7. održati u uvali Vruja bit će sanacija 250.000 tona opasnog, prema mišljenju struke, potencijalno kancerogenog otpada bivše tvornice ferolegura u Dugom Ratu kod Omiša.

Prosvjedom u Vruji tražit će se sanacija opasne troske u Dugom Ratu

Vlada RH obvezala se da će od 2019. godine sanirati otpad, no mještani ga do danas udišu. Prošli mjesec još jednom je odgođena sanacija za – tko zna kada.Stanovnici Dugog Rata su zabrinuti jer su stručnjaci, a i samo Ministarstvo zaštite okoliša, davnih godina utvrdili da nagomilana troska može predstavljati prijetnju ako dođe u kontakt s vjetrom, vodom i suncem, zbog čega se mrvi i putem prašine udiše i ulazi u ljudski respiratorni sustav, na što je, primjerice, više puta javnost upozoravala kemijska inženjerka Blanka Rakuljić.

Vlada je prošli mjesec odbila dati sredstva za sanaciju

Vlada je u svibnju odbila prijedlog da se rebalansom proračuna odvoje početnih 15 milijuna kuna kako bi se sa sanacijom moglo krenuti ove godine. A ista ta Vlada već je godinama u zaostatku sa ovom prijeko potrebnom sanacijom.

Na što je to Vladi važnije potrošiti novac građana nego na zaštitu njihova zdravlja?

Festival bespravne gradnje i devastacije prirode bit će domaćin Građanskoj inicijativi za Dugi Rat, uglednim ekolozima i mještanima Dugog Rata te svim građanima koji žele svojim dolaskom poručiti vladajućima da je sanacija crne ekološke točke, ovog opasnog otpada, itekako važna.Zato poruka s Vruje glasi: “POZIVAMO VLADU RH DA HITNO SANIRA OPASNI OTPAD U DUGOM RATU”.

Prosvjedom se traži i rušenje svih bespravnih objekata na pomorskom dobru

Druga dva razloga za ovogodišnji prosvjedni festival su:

– Traži se rušenje svih bespravno izgrađenih objekata na državnoj zemlji
– Traže se kontrole nad dohranom i širenjem plaža diljem hrvatske obale

Na ovogodišnjem izdanju festivala gostovat će brojni performeri, ekolozi, stručnjaci, a glavni dio događanja bit će Melodije betoniranog Jadrana na kojima će nastupiti Severina, Amira Medunjanin, Edo Maajka, Žan Jakopač, Rokolomotiva, Ma Bossa, Klapa Šlapa i još poneki lokalni i regionalni izvođači. Više o samom programu posjetitelji mogu pronaći na Facebook i Instagram stranicama VRUJA – Festivala bespravne gradnje i devastacije prirode.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.