2 min. čitanja

‘Drevni alati od kamena’ koje su slučajno napravili moderni majmuni

‘Drevni alati od kamena’ koje su slučajno napravili moderni majmuni
Foto: Unsplash

SVIJET - S obzirom da su majmuni nenamjerno izradili kamenje s oštrim rubovima nalik alatu, postavlja se pitanje jesu li prije pronađene primjerke doista ciljano napravili naši preci.

Arheolozi s Instituta Max Planck za evolucijsku antropologiju objavili su otkriće kamenih fragmenata koji vrlo nalikuju drevnom kamenom oruđu pretpovijesnih ljudi.

Zanimljivo je da su ove naizgled obrađene kamene predmete zapravo sasvim slučajno napravili majmuni koji žive u šumama Tajlanda.

Majmuni nisu pokušavali izraditi alat, no dobili su komade s oštrim rubovima savršenima za rezanje i struganje tako što se veće kamenje odlamalo prilikom udaranja u ljuske oraha ili u školjke.

Odlomljeni komadi podsjećaju na predmete koji su identificirani kao drevni kameni alati izrađeni rukom davnih čovjekovih predaka, piše Ancient Origins.

Životinje proučavane u ovom istraživanju bile su dugorepi makaki u nacionalnom parku duž jugozapadne obale Tajlanda. Oni koriste teško kamenje kako bi razbili orašaste plodove i školjke, a s vremenom to kamenje ima tendenciju razbiti se na komadiće.

Komadići se mogu naći posvuda po parku, a mnogi od njih doista nevjerojatno nalikuju naoštrenim kamenim alatima pronađenim na raznim drevnim arheološkim nalazištima u istočnoj Africi.

Nakon ovog otkrića postavlja se pitanje jesu li relativno jednostavne kamene alate s oštrim rubovima pronađene na drevnim mjestima stvarno izradili ljudi kao alate za rezanje?

Da bi došli do konačnog zaključka, istraživači će se morati osloniti na više od prisutnosti samo oštrih rubova na kamenim komadima kako bi ih identificirali kao djelo čovjeka.

Takve će identifikacije sada zahtijevati dodatni kontekst, što znači da će se morati pronaći pomiješane s drugim predmetima koje je napravio čovjek, zbirkama životinjskih kostiju ili drugim ostacima ljudskih aktivnosti.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Hobotnica se sklonila u plastičnu čašu, ronioci joj pomogli da ju zamjeni školjkom
Poznato je da su hobotnice izuzetno inteligentna, ali i emotivna bića. Jedna mala jedinka zaštitu od predatora odlučila je pronaći u plastičnoj čaši, ali su je ronioci uspjeli pridobiti da ju zamjeni školjkom. Dimenzije i građa mozga hobotnice relativno sliči ljudskom. Međutim, cijelo joj…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.