2 min. čitanja

Dramatično spašavanje planinara na Biokovu: "Bio je dobro opremljen, ali nesreće se svejedno događaju"

Dramatično spašavanje planinara na Biokovu: "Bio je dobro opremljen, ali nesreće se svejedno događaju"
Foto: HGSS Makarska

MAKARSKA - Spašavanje unesrećenog planinara na Biokovu koje je trajalo do gotovo 1 sat u noći, završilo je uspješno, izvjestila je makarska stanica Hrvatske gorske službe spašavanja.

HGSS stanica Makarska jučer je posredstvom službe 112 u 16.05 sati zaprimila dojavu o unesrećenom planinaru na predjelu Biokova, između Šćirovca i Sv. Ilije a iznad Topola na 1150 nadmorske visine.  

Foto: HGSS Makarska

Na teren odmah izlaze spašavatelji HGSS stanice Makarska a kako se radi o jednom od najsurovijih i najopasnijih dijelova Biokova, u pomoć su pozvane i HGSS stanica Split te HGSS stanica Dubrovnik.  Sveukupno je u akciji bilo 40 spašavatelja. Prvi tim dolazi do unesrećenog u 18:55 sati te ga nakon imobilizacije priprema za transport. Budući su uvjeti bili nepovoljni za transport helikopterom krenulo se u dug i iscrpljujući transport koji završava u 00:50 sati predajom unesrećenog HMS iz Makarske.

- Kvalitetna priprema za odlazak u planinu nije samo oprema koju nosimo već i edukacija koju prolaze planinari u planinarskim školama u kojima između ostalog uče i o prvoj pomoći.

Foto: HGSS Makarska

Unesrećeni planinar bio je dobro opremljen no zbog teškog terena, nesreća se ipak dogodila. Kolege unesrećenog dobro su ga zbrinule i utoplile do dolaska spašavatelja te ih ovom prilikom želimo pohvaliti - izvijestili su iz HGSS-a Makarska.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Cijelu noć traje spašavanje osobe s Biokova
Komplicirana akcija spašavanja odvijala se sinoć na Biokovu, jer po ozlijeđenu osobu nije mogao doći helikopter. HGSS je sinoć izvijestio da na Biokovu traje akcija spašavanja osobe s ozljedom noge. Zbog niske naoblake i jakog vjetra nije bilo moguće transport odraditi helikopterom pa s…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.