2 min. čitanja

DOZNAJEMO Brodosplit prodaje Golden Horizon!

DOZNAJEMO Brodosplit prodaje Golden Horizon!
Foto: Screenshot

Najduži jedrenjak na svijetu s križnim jedrima Golden Horizon, od danas je službeno na bubnju. Brodosplit prodaje svoje remek djelo, potvrdio je to za Morski HR glasnogovornik splitskog škvera Josip Jurišić.

Također nam je potvrđeno i da je njegova cijena 118 milijuna eura. Iz Star Clippersa, koji su izvorno naručili brod kao Flying Clipper još 2015., kažu da nemaju komentara o najnovijem razvoju događaja.

Foto: Apollo Duck / Screenshot

Golden Horizon je imao tegobnu prošlost, obilježenu pravnim sporovima i financijskim poteškoćama između Brodosplita i bivšeg naručitelja. Iz splitskog škvera su prošle godine objavili da brod više nema nikakvu hipoteku "potpuno je čist – i može potpuno slobodno operirati svim morima Svijeta".

Naime, početkom srpnja 2021. godine vlasnik broda Golden Horizon nudio je Star Clippersu isplatu njegove tražbine prema Brodosplitu koja je bila osigurana hipotekom na tom brodu, uz uvjet propisan hrvatskim zakonom, da Star Clippers dopusti brisanje hipoteke na tom brodu u zamjenu za plaćanje. Kao što je tu isplatu u više navrata počevši u 2019. godine nudio Star Clippersu i sam Brodosplit, ali je ovaj to odbijao.

Vlasnik Golden Horizona potom je tražio osnivanje sudskog pologa za tražbinu osiguranu hipotekom na brodu u korist Star Clippersa, pošto je Star Clippers odbijao brisati hipoteku u zamjenu za uplatu. Otvaranje sudskog pologa sud je i dopustio dana 14. srpnja prošle godine. Uplata na sudski depozit upravo se spremala, kad je Star Clippers zaustavio brod u Engleskoj.

Foto: Škveranka

Naposljetku, 31. kolovoza 2021. godine Golden Horizon se vratio kući, u Kaštelanski zaljev. U međuvremenu, ruska agresija na Ukrajinu, značajno je pogodila Brodosplit. Trgovački sud u Splitu prije četiri dana obustavio je predstečajni postupak nad Brodograđevnom industrijom Split. Postane li ova odluka pravomoćna, tvrtka Brodosplit u vlasništvu Tomislava Debeljaka otići će u stečaj. Stečaj bi značio zatvaranje škvera.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Oštra reakcija iz Brodosplita: “Golden Horizon nastavlja plovidbu bez ikakvih opterećenja” | | Morski HR
Iz Brodosplita je uslijedila oštra reakcija nakon jučer objavljenog članka u Slobodnoj Dalmaciji o zadržavanju jedrenjaka Golden Horizon, od strane engleskih vlasti zbog navodno milijunskih
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.