2 min. čitanja

Dok najveći vulkan na svijetu izbacuje lavu 60 m u zrak, stanovnici su spremni na najgore

Dok najveći vulkan na svijetu izbacuje lavu 60 m u zrak, stanovnici su spremni na najgore
Foto: Twitter

Najveći aktivni vulkan na svijetu erumpirao je u ponedjeljak, a stanovnici Havaja, gdje se nalazi vulkan Mauna Loa, upozoreni su da se pripreme na moguću evakuaciju, ako ne zbog neposredne opasnosti od lave, onda zbog rizika od padanja vulkanskog pepela i krhotina.

- Tokovi lave rijetko predstavljaju direktnu opasnost za ljudske živote, ali mogu biti izrazito destruktivni za infrastrukturu - rekla je dr. Jessica Johnson, britanska geofizičarka.

Vulkan Mauna Loa je posljednji put erumpirao 1984.

“Situacija se može brzo promijeniti”

Zaposlenici hitnih službi ističu da u ovoj fazi erupcije evakuacija nije potrebna i nema naznaka da će posljedice zahvatiti naseljena područja.

Tokovi lave trenutno su ograničeni na područje u podnožju vulkana gdje nitko ne živi, ali situacija se pomno promatra.

Američka geološka služba (USGS) izvijestila da je da prema događajima u prošlosti “ranije faze erupcije Maune Loe mogu biti vrlo dinamične i lokacije i napredovanje toka lave brzo se mijenja”.

Ako erupcija preseli izvan zidina kratera u podnožju, lava bi mogla ubrzano krenuti prema naseljima, dodali su.

FOTO Najveći aktivni vulkan na svijetu počeo je erumpirati
Najveći aktivni vulkan na svijetu koji se nalazi na Havajima - Mauna Loa počeo je erumpirati što je dovelo do padanja vulkanskog pepela i krhotina u blizini, objavile su lokalne vlasti u ponedjeljak. Erupcija je počela u nedjelju kasno navečer na vrhu vulkana na Velikom otoku, priopćio je Američki…

Udvostručena populacija od zadnje erupcije

Više od 200.000 stanovnika Velikog otoka na Havajima spremno je na sve dok vulkan izbacuje lavu i do 60 metara u zrak. Vlasti su ih upozorile da se spreme na najgore dok otok prekrivaju pepeo i gusti dim, piše BBC.

Mauna Loa je od 1843. godine, kad je erupcija zabilježena prvi put, erumpirala 33 puta. Posljednji put se to dogodilo 1984. kad je populacija Velikog otoka na Havajima bila puno manja.

Odonda se populacija udvostručila pa se i dužnosnici sad puno više brinu nego prije 40 godina. Naime, tok lave još uvijek se može promijeniti i zaprijetiti lokalnim naseljima.

Osim toga, tokovi lave ispuštaju vulkanske plinove koji mogu uzrokovati teškoće s disanjem. Zato se situacija i dalje pomno prati.

“Mislim da bismo svi trebali biti pomalo zabrinuti. Ne znamo kamo tok ide, ne znamo koliko će trajati”, rekao je jedan stanovnik otoka.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.