1 min. čitanja

Dodijeljeno više od 46 milijuna eura za provedbu lokalnih razvojnih strategija u ribarstvu

Dodijeljeno više od 46 milijuna eura za provedbu lokalnih razvojnih strategija u ribarstvu
Foto: MP / Youtube / Screenshot

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Mladenom Pavićem i ravnateljem Uprave za ribarstvo Antom Mišurom u ponedjeljak 27. studenog 2023. godine dodijelila 23 FLAG-a (lokalne akcijske skupine u ribarstvu) rješenja u iznosu 46,2 milijuna eura za provedbu lokalnih razvojnih strategija u ribarstvu.

- FLAG-ovi su ključan pokretač održivog i uključivog teritorijalnog razvoja u ribarstvenim i akvakulturnim područjima, a provedbom lokalnih razvojnih strategija doprinijet će se stvaranju novih mogućnosti i omogućiti lokalnim zajednicama da bolje iskoriste i ostvare dobit iz prilika koje im nudi održivo plavo gospodarstvo te da iskoriste i ojačaju okolišne, kulturne, društvene i ljudske resurse. Od 23 lokalne akcijske skupine u ribarstvu kojima smo danas dodijelili 46,2 milijuna eura za provedbu lokalnih razvojnih strategija, 19 predstavljaju obalna i otočna ribarstvena područja, a po prvi put u ovom programskom razdoblju odobrene su lokalne razvojne strategije i za četiri FLAG-a iz kontinentalnih krajeva. Ovime je obuhvaćena gotovo cijela hrvatska obala, a ukupna površina ribarstvenih područja na koja se odnose odobrene lokalne razvojne strategije predstavljaju 35,6 % površine Republike Hrvatske - izjavila je danas ministrica Marija Vučković.

Uvažavajući specifične potrebe pojedinih područja i lokalnih zajednica, predviđena je potpora za aktivnosti usredotočene na inovativan pristup u područjima ribarstva i akvakulture, kao i dodavanje vrijednosti proizvodima ribarstva i akvakulture te za diversifikaciju tradicionalnih ribolovnih i akvakulturnih aktivnosti, kao i diversifikaciju samih područja.

Poticanje razvoja lokalnih zajednica ovisnih o ribarstvu i akvakulturi i jačanje teritorijalne kohezije jedan je od strateških ciljeva više od 348 milijuna eura vrijednog Programa za ribarstvo i akvakulturu 2021.-2027. godine Republike Hrvatske, i to kroz lokalni razvoj pod vodstvom zajednice, tzv. CLLD pristup.

Dosadašnji Operativni program za pomorstvo i ribarstvo obuhvaćao je dvije mjere: Pripremnu potporu i Provedbu Lokalnih razvojnih strategija u ribarstvu, a do sada je ugovoreno 30,4 milijuna eura.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.