Dobri "bokuni" na ribarnici, ipak, kupaca je malo, bakalar si mnogi neće moći priuštiti

Stižu blagdani i svi se polako pripremamo za njih, prvenstveno kupujući hranu koju ćemo iznositi na blagdanski stol. U Dalmaciji je to obično bakalar koji je rekordno skup - za onaj kvalitetniji treba izdvojiti i do 50 eura za kilogram. Hoće li se zbog visokih cijena mijenjati i blagdanske navike?

Blagdanski stol bez bakalara u Dalmaciji je teško zamisliti. Na bijelo ili na crveno, priprema je pravo umijeće, a i pitanje je koliko ga dana namakati?

- Pa sigurno 2, 3 dana prije nego što ćemo ga spremati - kazala je Jadranka iz Zadra.

No čini se da će ovoga prosinca zbog visoke cijene omiljene ribe iz Sjevernog mora mnogi mijenjati navike.

“Vrime” od bakalara - da, ako imate ovu svotu u novčaniku!
Ako smo prošle godine pisali kako cijene bakalara lete u nebo, onda ove godine možemo slobodno napisati da su prešle svaku granicu. Zvali su ga sirotinjskom ribom kraljevskog okusa. No, teško će si ga “sirotinja”, koje je u Hrvatskoj sve više, ovoga Božića moći priuštiti. Cijene bakalara jednostavno

- 49 eura za kilogram. Znači, ovo bi koštalo, sad ćemo mi izračunati na brzinu, 18 eura. Jako malo se kupuje zato što kupovna moć je pala - rekla je Božena Galić sa zadarske ribarnice.

Kilogram sušenog bakalara - gotovo 50 eura. Usporedbe radi, kilogram škampi srednje veličine - upola manje.

- Bakalar je uvijek bio skuplji od škampi. Ali ne za duplo - rekla je Galić.

Zadranin u mirovini Maks Franov, koji skuplja boce, kaže da bakalar može samo pomirisati.

- Nosim boce promijeniti i sad da ću ja kupiti taj bakalar od 50 eura mogu samo sanjati. Penzioner od 80 godina, 200 eura mirovine - kazao je Franov.

Zadarska ribarnica puna dobrih "bokuna" ribe, ali kupaca je malo. I girice su skočila s osam eura, koliko su bile lani, na 10 po kilogramu.

Na ribarnici u Rijeci najviše se kupuje plava, jeftinija riba
Svi polako nabavljaju namirnice za blagdanski stol. Na štandovima na tržnici u Rijeci ima svega - od voća i povrća, mesa do plave i bijele ribe. Cijene visoke, a kupaca nažalost, sve manje. A oni koji kupuju to čine “na kapaljku”. Nema čega nema! Od agruma, raznog domaćeg i stranog

Filetirani oslić, čini se, mnogima će ove godine zamijeniti omiljeni bakalar.

Strašno, prestrašno. Ja ne znam tko si to može dozvoliti i da kupi to. To se s ovakvim penzijama ne možemo priuštiti, kaže Zadranka Snježana.

Srdela je bila 30 kuna, sad je 4 eura, mol je bio 80 kuna, sad je 10 eura, rekla je Sandra Miočić sa zadarske tržnice.

Imat ćemo oslića iz leda. Tako. Glavno da smo nasmijani i zdravi, a sve ostalo tako je kako jest, tvrdi Zadranka Doris.

SuperSurvey

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Cijene suhog bakalara lete u nebo - Cijene od 250, pa do 370 kuna za kg!
Bakalar, omiljeno jelo Hrvata za Badnjak, ove godine poskupio je oko 30 posto u odnosu na prošlu godinu, čime se uklopio u rekordna poskupljenja hrane ove godine. Podsjetimo, potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle su u studenome za 13.5 posto, pa je tako inflacija dosegnula novu najvišu razinu od kada