2 min. čitanja

Cijene suhog bakalara lete u nebo - Cijene od 250, pa do 370 kuna za kg!

Cijene suhog bakalara lete u nebo - Cijene od 250, pa do 370 kuna za kg!
Foto: Marjan Zujić

Bakalar, omiljeno jelo Hrvata za Badnjak, ove godine poskupio je oko 30 posto u odnosu na prošlu godinu, čime se uklopio u rekordna poskupljenja hrane ove godine. Podsjetimo, potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle su u studenome za 13.5 posto, pa je tako inflacija dosegnula novu najvišu razinu od kada Državni zavod za statistiku vodi te podatke.

Aleksandar Stefanov, vlasnik tvrtke Milena koja u Bačvi kod Poreča prerađuje bakalar, objašnjava za Index zašto je došlo do povećanja cijena.

Foto: Marjan Zujić

- Općenito je krizna godina svima, pa tako i Norvežanima. Njima je u startu otkupna cijena svježe ribe puno veća. Poskupila je nafta, a i prošla zima je bila premekana, bila je kišovita i nejaka, tako da su se količine kvalitetne ribe svele na minimum.

To je sve izazvalo porast cijena. Poskupio je transport. Jedno vuče drugo. Sad je situacija takva da je bakalar poskupio za oko 30 posto. Mi smo ga prije nabavljali po cijeni od 22-25 eura po kilogramu, sad to ide od 27 do 30 eura po kilogramu. U trgovinama sam vidio da cijena ide od 250 kuna nadalje. Čak ide i do 350 kuna na pojedinim mjestima - govori Stefanov.

- Sad je ovako kako jest, nadamo se da će se dogodine stabilizirati cijena. Da će sve normalno funkcionirati. Mi smo pokušali biti pristupačni kupcima i zadržali prošlogodišnje cijene - objasnio je.

Od bakalara jeftiniji biftek i veliki škampi!

Da su cijene pretjerane, smatraju i drugi. Plava kamenica piše da kilogram bifteka već neko vrijeme košta između 250 i 320 kuna. Od kilograma bifteka, poslije svih mogućih čišćenja, dobijete 90 ili više posto čistog mesa. Kilogram velikih škampa košta oko 300 kuna: u zadnjih smo mjesec dana vidjeli  više, ali i niže cijene. Govorimo isključivo o živim jadranskim škampima.

Bakalar, koliko god bio dobar, naprosto ne bi trebao biti skuplji od živih velikih rakova, koji spadaju među najdragocjenije i najtraženije europske delikatese. Kako onda objasniti cijenu bakalara od 369 kuna?

Vrhunski je bakalar prethodnih godina redovito koštao između 180 i 280 kuna. Što znači da su se na bakalar koji smo danas vidjeli naprosto mehanički nalijepile strana i domaća inflacija. Što opet znači da je bakalar postao gastronomski nerentabilan: za skoro 400 kuna puno ćemo radije kupovati škampe ili jadransku oboritu ribu.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

JEDNOSTAVNI DOMAĆI RECEPTI Bakalar s krumpirima na brujet
Brujet od bakalara jedno je od najukusnijih i najpoznatijih blagdanskih jela koja se pripremaju za Badnjak. Volim ga na sve načine ali mi je najdraži na brujet s malo krumpira. Svaki kuhar ima neki svoj „najbolji“ recept a ja ga pripremam na slijedeći način. Kupljeni sušeni bakalar isječem na koma…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.