1 min. čitanja

DOBRE VIJESTI Periske u rovinjskom akvatoriju su žive i zdrave

DOBRE VIJESTI Periske u rovinjskom akvatoriju su žive i zdrave
Foto: IRB Centar za istraživanje mora/Facebook

ROVINJ – Pozitivne vijesti stižu nam iz rovinjskog akvatorija, gdje su stručnjaci koji rade na projektu revitalizacije ovog zaštićenog školjkaša, pronašli žive i zdrave periske.

Iz rovinjskog Centra za istraživanje mora izvijestili su javnost kako su dr. sc. Andrej Jaklin i suradnici nedavno, tijekom provjere stanja dviju živih periski – Fuma i Fumica, u rovinjskom akvatoriju uočili da su oba školjkaša živa te da su čak narasla za 2 centimetra.

Foto: IRB Centar za istraživanje mora/Facebook
Foto: IRB Centar za istraživanje mora/Facebook

No nije to jedina sjajna vijest. Dodatnom provjerom obližnjeg kolektora pronađene su 2 mlade periske koje su odmah prema protokolu prenesene u Aquarium Pula.

Masovni pomori plemenite periske u Sredozemlju započeli su 2016., a u Jadranskom moru ih bilježimo od 2019. godine. Smrtnost je na mnogim lokacijama i do 100%, a zbog dramatičnog pada populacije periska je za samo godinu dana dobila status kritično ugrožene vrste u Hrvatskoj. U svrhu očuvanja ovog mediteranskog endema, od 2020. godine u provedbi je projekt „Očuvanje plemenite periske (Pinna nobilis) u Jadranskom moru“ koji na nacionalnoj razini koordinira Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

U provedbi projekta uključeni su nacionalni znanstveni i stručni kapaciteti kroz sudjelovanje 23 partnera iz tri regije – sjevernog, srednjeg i južnog Jadrana.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.