2 min. čitanja

Do kraja godine trebali bi biti gotovi radovi na dogradnji luke Baška

Do kraja godine trebali bi biti gotovi radovi na dogradnji luke Baška
Foto: ŽLU Krk

BAŠKA – S ciljem informiranja javnosti o tijeku i dinamici radova na projektu koji se financira iz Europskih fondova, sudionici projekta dogradnje luke Baška javnosti su predstavili dosadašnji tijek i dinamiku preostalih radova ulaganja koja će po svom okončanju značajno doprinijeti rastu i razvoju ove jake turističke destinacije.

V.d. Županijske lučke uprave Krk Goran Lajnert podsjetio je kako su građevinski radovi oko dogradnje luke Baška podijeljeni u dvije faze, unutar kojih je planirana izgradnja funkcionalne lučke infrastrukture spojene na elektroenergetsku mrežu, i to dogradnjom primarnog lukobrana – Vele rive za 50,55 metara, te produljenjem sekundarnog lukobrana (Male rive) za 105 metara.

Foto: ŽLU Krk

Predstavnici investitora istaknuli su da će se dogradnjom bašćanske luke osigurati značajno bolja zaštita lučkog akvatorija te omogućiti odgovarajući privez i sigurnost za linijske brodove u cjelogodišnjoj linijskoj plovidbi. Napomenuli su i da će se osiguravanjem propusnosti sekundarnog lukobrana značajno pridonijeti kvaliteti mora unutar lučkog područja.

Lajnert je pri tom naveo i da se, osim ulaganja u bašćansku luku, u okrilju ŽLU-a Krk intenzivno radi i na brojnim drugim investicijama u otočne luke.

Općinski načelnik Toni Juranić podsjetio je da će svojevrsno “zaokruženje” lučkih ulaganja predstavljati ambiciozno osmišljeni arhitektonski projekt uređenja obalnog pojasa Baške duž cijele Palade – od zgrade Općine s jedne pa do križanja te obalne šetnice i ulice Emila Gesitlicha s njene druge strane.

Zamjenik župana Vojko Braut napomenuo je pak da se na području cijele PGŽ već godinama značajna sredstva ulažu u lučku i obalnu infrastrukturu, ukazavši da je u posljednjim godinama, što kroz uspješno korištenje bespovratnih EU sredstava, što kroz uporabu novca kojeg županija namiče koncesioniranjem pomorskog dobra ili prihodima svojih lučkih uprava, u lučku infrastrukturu uloženo oko 400 milijuna kuna.

Očekivani rok završetka radova u luci Baška je kraj 2022. godine nakon čega slijedi tehnički pregled i ishodovanje uporabne dozvole.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.