2 min. čitanja

DO KAD OVAKO Na Smokvici Veloj uništena je riva i pristanište, razvaljena i opljačkana državna imovina!

DO KAD OVAKO Na Smokvici Veloj uništena je riva i pristanište, razvaljena i opljačkana državna imovina!
Foto: Screenshot/YouTube

Smokvica Vela, široj javnosti poznatija (u negativnoj konotaciji naravno) kao "Todorićev otok“ godinama plijeni pažnju znatiželjnika, no država izgleda pojma nema što si s njim.

Otok je desetljećima bio pod upravom JNA, nedostupan za javnost. Nakon toga je na privatiziran i od tad ga prate brojne kontroverze. Najprije je u derutne ruševine koje su ostale iza JNA ulagao prvi koncesionar tvrtka Grafoplast, s ciljem da na otoku pokrenu neku vrstu elitnog turizma.

Smokvica Vela nakon toga je dugo bila jedini „privatni otok“ na Jadranu, pod koncesijom Ivice Todorića. I on je u nekretnine pod koncesijom ulagao značajna sredstava. Nakon njega, koncesiju su preuzeli Mađari koji su neopravdano javnosti branili pristup otoku.

Riva i malo trajektno pristanište potencijalno su opasni

Danas je Smokvica Vela pod upravom Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, a na manji dio imovine i dalje je upisano Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, dok obalnim pojasom upravlja Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Ovaj čuveni otočić udaljenog milju i pol od centra Rogoznice i manje od pola milje od najbližeg kopna, Rta Konj sada tako "krase" odvaljeni komadi rive i malog trajektnog pristaništa gdje je opasno pristati. Magazin More piše da je lanterna na rivi iščupana, a stara čelična dizalica za ukrcaj i iskrcaj tereta s broda potpuno zapuštena. Betonska površina uz obalu propada i netko se može ozbiljno ozlijediti. Riječ je o obalnom pojasu u nadležnosti Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Uz rivu se nalaze i građevine koje je očito bolje ne vidjeti - Razbijene su i grilje, vanjski stolovi, a vidljivo je da je netko silno htio razbiti i novu sjajnu ogradu od nehrđajućeg čelika. Unutrašnjost zgrada je također devastirana, posvuda smeće, palež prazne boce raznih alkoholnih pića, posvuda staklo i ostati nekakvih "tuluma".

Smokvica Vela nije ni udaljena ni zabačena, naprotiv, nalazi se u "centru" najljepše obale na svijetu. Ona svakako ima veliki turistički i nautički potencijal pa je zaista pitanje zašto se napokon ne riješi ova sramotna devastacija i propadanje tako vrijednog i lijepog jadranskog otoka.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.