2 min. čitanja

Dječaka u Rogoznici opekao vatreni crv - Pročitajte koliko je zapravo opasan

Dječaka u Rogoznici opekao vatreni crv - Pročitajte koliko je zapravo opasan
Foto: Luka Kolovrat

Dijete se igralo s drugom djecom u plićaku na plaži u Rogoznici kad ga je opekao vatreni crv. Majka ga je odmah odvela na hitnu pomoć. Dječaku se brzo nakon ozljede po tijelu počeo širiti osip.

Na plaži u Rogoznici u subotu dijete (10) je opekao vatreni crv. Do nesreće je došlo uslijed igre u plićaku te je dječak završio na hitnoj.

Djetetova majka je za 24Sata ispričala kako se sve dogodilo.

- Šimun je bilo u plićaku s hrpom ostale djece. Crv je opekao samo njega. Neposredno nakon toga, osjetio je jako žarenje te su krenuli plikovi po ruci. Na mjestu dodira bila je hrpa malih iglica, kao rasuto staklo i to je širilo otrov. Ja sam ga odvezla na hitnu jer se bol počela širiti i ispod pazuha. Na Hitnoj su bili jako susretljivi, dijete je dobilo injekciju i kremu protiv opeklina. Ruka ga je pekla cijeli i idući dan, sad je bolje - ispričala je mama dječaka.

Doc. dr. sc. Maja Krželj objasnila je koliko opasan može biti vatreni crv. Ona govori da su opasni utoliko što imaju na sebi sitne iglice, tzv. četinu, a izlučuju i koktel toksina kako bi usmrtili plijen, te da nisu opasne životinje koje napadaju ljude niti na njih mogu skočiti.

- Riječ je o sporim životinjama koje se hrane bodljikašima, zvjezdačama, žarnjacima tj. koraljima, gorgonijama, ali su i strvinari. Posljednje dvije godine javilo nam se dosta ribara kojima su, ako naiđu na vršu s ribom, crvi napali vrše i pojeli svu ribu - objašnjava docentica.

Vatreni crv može biti dugačak do 35cm, ali najčešće su veliki 5-10cm. Ne dirajte ih!

U slučaju bliskog susreta čovjeka s vatrenom crvom najprije treba izvaditi bodlje koje će on zariti u kožu žrtve.

- Žarkih su boja, a u prirodi je to signal drugim vrstama da je riječ o otrovnoj životinji pa ih ne diraju. Zbog živih boja i izgleda vatreni crvi su ljudima možda zanimljiviji, pa ih stoga pokušaju uzeti u ruku i dodirnuti. Tad se životinja brani i može ozlijediti čovjeka, pa treba upozoriti kupače i ronioce da im se ne približavaju te da ih ostave na miru - objasnila je dr. Krželj.

Budite jako oprezni na plaži i pokušajte pripaziti na svoju djecu. A ako kod svog djeteta vidite slične simptome, odmah ga odvedite na hitnu, preporuka je liječnika.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.