1 min. čitanja

Divovske lignje i u Jadranu – Fotografija primjerka od navodno 25 kg izazvala polemike

Jeste li znali da u Jadranu žive lignje vrste Thysanoteuthis rhombus, koje narastu do metra dužine i mogu težiti čak 30 kilograma? Na Podvodnom.hr tvrde da je tako te da su se primjerci ‘dijamantne lignje’, doduše ne takvih proporcija, u nas već hvatali, a neki od pratitelja njihove Facebook stranice to su potvrdili.

Na službenom ‘fejsu’ objavljena je i fotografija primjerka ulovljenog u Grčkoj, teškog, kako je ustvrdio autor fotografije, čak 25 kilograma. Taj podatak izazvao je živu diskusiju među članovima, a mnogi su se i zapitali nije li tako velika lignja previše žilava da  bi se moglo uživati u njoj.

Primjerak ove vrste ulovljen je prema službenim podacima, ulovljen u prosincu 2006. godine u sjevernom Jadranu, piše Slobodna Dalmacija. Točnije, kod otočića Dolfin, nenaseljenog otočića u Kvarneriću, zapadno od najsjevernijeg mjesta otoka Paga. Ulovljen je peškafondom, na dubini od oko 10 metara i težio je 1272 grama. Bio je to muški primjerak, a plašt mu je bio dug 346 milimetara. Primjerak je naposljetku završio u malakaloškoj zbirci Prirodoslovnog muzeja u Rijeci.

‘Lignja od 25 kg ulovljena u Grčkoj. Čim smo je objavili znači da se može uloviti u Jadranu, odnosno već se lovila kod nas samo ne ovoliko velika, za sada. Radi se o vrsti lignje (Thysanoteuthis rhombus), bez lokalnog naziva, ako ćemo prevesti strane nazive zvala bi se dijamantna lignja. Inače vas molimo da nam dojavite ulove neobičnih vrsta ali ovaj put to ne moramo kazati jer sigurno će se čuti o tome. Tko ne bi odolio pohvaliti se takvim ulovom?’, stoji uz fotografiju.

U komentarima ispod objave mnogi ne vjeruju u prikazanu težinu lignje, pa tako jedan skeptika kaže:

“Ako ovo ima 25 kg, onda gumenjak ima 5 metara”.

https://www.facebook.com/podvodni.hr/photos/a.267449450007536/2378793685539758/?type=3&theater

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.