4 min. čitanja

DIVLJI KAMPOVI NA CRESU Jedan od naših najljepših otoka masovno se uništava: "Hrvatske vlasti prave budale od sebe!"

DIVLJI KAMPOVI NA CRESU Jedan od naših najljepših otoka masovno se uništava: "Hrvatske vlasti prave budale od sebe!"
Foto: Čitatelj

Šuma kod Filočića, šuma na staroj cesti kod Sv. Bartolomeja i niz plažu na Rt Tarej - ovo su samo neke od lokacija koje "siluju" divljaci koji za sobom ostavljaju zagađenu prirodu.

Dok neki plaćaju kampove, drugi fino nalaze više ili manje skrovita mjesta i besplatno kampiraju. No, ne samo da besplatno kampiraju, nego, javljaju nam čitatelji za sobom ostavljaju devastiranu prirodu, čak i prijetnje lokalnom stanovništvu i vlasnicima zemljišta koja prisvajaju.

- Turist sam iz Njemačke koji od 2012. godine više puta posjećuje otok Cres. Divljeg kampiranja na otoku, daleko od kampova, sve je više. Vidio sam ljude na sjeveru otoka, u šumi kod Filočića, u šumi na staroj cesti kod Sv. Bartolomeja i niz plažu na Rt Tarej. Snimio sam fotografije i poslao ih gradonačelniku Cresa, Općini Cres i policiji u Malom Lošinju i Cresu, poslao sam SMS creskoj policiji s brojem tablica i detaljnim opisom gdje se nalaze divlji kamperi. Nitko, naglašavam, nitko nije reagirao. Policija nije dolazila, gradska uprava i gradonačelnik nisu odgovarali niti su išta poduzeli. Žao mi je što to moram reći, ali hrvatske vlasti prave budalu od sebe kada ne prate važeće zakone i dopuštaju i toleriraju uništavanje prirode i ignoriranje kampova od strane sebičnih ljudi koji zagađuju okoliš. O opasnosti od požara zbog roštiljanja ili vatre u šumi ne želim ni govoriti.

Na Rt Tarej mještani otoka vjerojatno su čak izgradili i drvenu terasu kako bi divlji kamperi tamo mogli popiti kavu ili poslužiti hranu. Znakovi koji pokazuju da je kampiranje zabranjeno i da se vozilima ne smije tuda prometovati uništavaju se ili ostavljaju po strani - napisao nam je zabrinuti čitatelj u nadi da ćemo zajedno uspjeti skrenuti pozornost javnosti na ovaj gorući problem!

Zašto nitko ne reagira?

Osim toga, ovaj nas je čitatelj upozorio da se isto događa u Orlecu u uvali Mali Bok.

- Znak u selu koji zabranjuje pristup kamp prikolicama i mobilnim kućicama u uvali Mali Bok se ignorira. Svaku večer tamo se parkiraju kamperi, područje je puno fekalija. Ista slika prema Valunu. U šumi ima i kampiranja, vlasniku imanja su prijetili batinama kada im je ukazao da jedan stoji na njegovom posjedu - nastavlja ovaj njemački turist koji naglašava da jako voli Cres i njegove stanovnike te ga stoga sve ovo još jače boli. O svemu je pisao i gradonačelniku Cresa Marinu Gregoroviću kojeg moli da ukloni divlje kampove.

Po prijavi ovog savjesnog Nijemca odmah smo kontaktirali Grad Cres i komunalno redarstvo.

- Ovaj se problem prijavljuje svake godine, mi ovuda prolazimo, kada god vidimo divlje kampiranje dođemo na poziciju i udaljimo divlje kampere. Znamo mi te kritične lokacije, ali nakon što ih udaljimo oni se vrate. Unatoč tome što obilazimo i kontroliramo lokacije oni se i dalje vraćaju - rekli su nam iz creskog komunalnog redarstva.

Prirodno iduće pitanje bilo je pišu li se kazne i koliko ih je do sada izdano? Odgovor na to pitanje na žalost nismo uspjeli dobiti, no da se zaključiti svakako premalo ako "kultura" divljeg kampiranja na Cresu ne da ne staje, već se širi!

Isto smo pitanje postavili i pročelniku Jedinstvenog upravnog odjela grada Cresa Marku Ferlori.

- Mi reagiramo, ali ne možemo svakoga uhvatiti. Komunalno redarstvo intervenira, uveli smo i neke lokacije gdje je kamperima zabranjeno kretanje, negdje smo čak postavili i fizičke barijere, ali ne možemo ih postaviti svugdje - kaže pročelnik Ferlora i dodaje kako se kazne divljim kamperima mogu naplatiti samo u specifičnim situacijama.

Jedna od njih je ako ga primjerice uhvate da spava u kamperu, ili ako ga uhvate da devastira okoliš smećem.

Dakle ako jedan od ovih "divljaka" slučajno zaspe za volanom s omotom od sladoleda u rukama i kraj njega slučajno prođe komunalni redar - e onda mu se zaista loše piše.

Samo sarkazam ne uvodi red i ne spašava prirodu. On samo ponekad privremeno "olakšava" podnošenje loših tema.

Državni inspektorat

Iz daljnjeg razgovora s pročelnikom saznali smo kako komunalci mogu napraviti svega jedan dio posla, dok je drugi dio na turističkim inspektorima, a oni su "pod" državnim inspektoratom i vrlo ih je malo. Jedan inspektor navodno nekad "pokriva" i više otoka, a da pokriva svega i jedan otok i to bi bilo premalo.

I dok se tako institucije bore s ljudstvom, ingerencijom i procedurama, divljaci nam devastiraju prirodu i najljepše otoke te su toliko drski da se ponovno vraćaju na lokacije i ignoriraju upozorenja.

Je li vrijeme za konkretniju akciju same policije? Ne bi bilo dobro da na kraju zaista moraju reagirati ako se spomenute fizičke prijetnje ili nekakav požar uzrokovan nepažnjom - zaista obistine.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.