3 min. čitanja

VIDEO Tip na Facebooku objavio "bizaran ulov" - Evo zašto je ovo ilegalno i nehumano

VIDEO Tip na Facebooku objavio "bizaran ulov" - Evo zašto je ovo ilegalno i nehumano
Foto: Facebook / Screenshot

Divlje svinje u Jadranskom moru sve su viđenija pojava. Uvijek u medije dođu pozitivne priče, u kojima se piše kako su preplivali određenu duljinu te sretno stigli na kopno. I mi smo ih objavili nekoliko. No nažalost, dogodi se ponekad i neka ovakva.

U Facebook grupi More, jedan je korisnik objavio snimku divlje svinje u moru koja ne daje znakove života, a prethodno je privezana konopcem za plovilo.

- Ribe nema... j**i ga... ha... šta je, tu je... - kazao je mlađi muškarac dok snima ovaj prizor, prebacujući nakratko krupni plan na sebe.

Uz video je napisao komentar: "Bizaran ulov".

Netko je ispod videa komentirao: "U Osoru je sve moguće", sugerirajući na to da se događaj odvio u akvatoriju otoka Lošinja i Cresa.

Divljim svinjama nije problem plivati 12 sati, preplivati i 15-ak nautičkih milja ili oko 27 kilometara, tako da nimalo nije rijedak slučaj da ih možete uočiti kako plivaju u moru. Plivaju u potrazi za novim staništima gdje će imati dovoljno hrane za sebe i potomke, a nerijetko bježe i od raznih ljudskih aktivnosti na moguće mirnija područja.

Kopnenu divljač NIJE DOZVOLJENO loviti u moru!

Iako nije jasno kako je životinja dospjela u ovakvo stanje (autor nije objavio detalje), treba podsjetiti da je sva divljač u lovištima javno dobro u vlasništvu Republike Hrvatske, te su dana na upravljanje lovoovlašteniku. Lovoovlaštenik ima pravo pomoći divljači na području lovišta kojim upravlja, a more nije i ne može biti dio lovišta, bez obzira na to što se divljač iz nekog obližnjeg lovišta nalazi u njemu.

Dakle, divljač u moru nitko nema pravo hvatati niti loviti. Jedini zakon koji se približio toj problematici je Zakon o zaštiti životinja, točnije članak 48., st.3., koji kaže:

"Hvatanje živih životinja ili usmrćivanja životinja na način koji uzrokuje trajnije patnje, osim ako je to iznimno opravdano znanstvenim istraživanjima i radi pomaganja određenoj populaciji".

Podsjetimo na jednu sličnu priču iz 2020. godine u kojoj je snimljen video, na kojem je skupina otočana veslom zatukla vepra u moru. Nakon događaja PU splitsko-dalmatinska pokrenula je kriminalističku obradu povodom snimke koja je zgrozila javnost.

U međuvremenu, čovjek koji se predstavio da je akter ovog videa, nazvao je našu redakciju da bi dopunio priču ili se pak opravdao što to nije napravio kad je javno objavio snimku:

- Divlju svinju nisam ubio, već je pronašao kraj uzgajališta, pa vezao i odvukao. A vi pripazite ubuduće što pišete - zaprijetio je novinaru.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

RUŽNE SCENE NA FACEBOOKU Vepar plivao morem, pa ga zatukli veslom? | | Morski HR
U posljednje vrijeme veprovi u Jadranskom moru su sve viđenija pojava. Uvijek u medije dođu pozitivne priče, u kojima se piše kako su preplivali određenu duljinu te sretno stigli na kopno. Nažalost,
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.