2 min. čitanja

DIVLJANJE BESPRAVNIH GRADITELJA Unatoč zabrani ilegalno podigao još dvije etaže uz samu plažu

DIVLJANJE BESPRAVNIH GRADITELJA Unatoč zabrani ilegalno podigao još dvije etaže uz samu plažu
Foto: Bespravna gradnja pokraj popularne medulinske plaže/Općina Medulin

MEDULIN – Kada je u pitanju bespravna gradnja u Hrvatskoj najveći apsurd događa se u turistički najuspješnijoj županiji. Istra je posljednjih godina na posebnom udaru pojedinaca/tvrtki/organizacija koje su u kršenju zakona otišli toliko daleko da mimo ikakvih odobrenja grade vile na poljoprivrednom zemljištu ili grade višekatnice uz samu obalu. S ovim potonjim slučajem bori se i Općina Medulin.

Načelnik Općine Medulin, Ivan Kirac i predsjednik Općinskog vijeća, Vladimir Veljović pozvali su jučer novinare ispred objekta koji se gradi bez građevinske dozvole uz samu medulinsku plažu Bijeca. Iako je investitor dobio građevinsku dozvolu za gradnju objekta s jednom etažom, on je već debelo zašao u gradnju i treće etaže spomenutog objekta.

Foto: Konferencija za novinare ispred bespravnog objekta/Medulin FM/Općina Medulin

Iako je građevinska inspekcija izdala rješenje kojim od investitora traži da objekt vrati u prvobitno stanje za koje mu je i izdana građevinska dozvola, do toga nije došlo. Investitor je kažnjen i novčano, no čini se da naizgled nedodirljivom bahatluku zasad ne može nitko ništa.

Nova općinska uprava krenula je u kontrolu i rješavanje bespravnih graditelja, u stalnom su, kažu, kontaktu s Državnim inspektoratom kako bi konačno doveli red u prostor. Nedavno je na temu bespravne gradnje u Istri održan i veliki sastanak čelnika istarskih općina i glavnog državnog inspektora Andrije Mikulića, koji doduše još nije poduzeo nikakav konkretan korak da stane na kraj divljanju ilegalne gradnje, iako je najavio “tektonske promjene”.

Devastaciji obale barem na svom području odlučila je stati Općina Medulin, čije Vijeće je donijelo čitav niz odluka koje idu ka sprečavanju daljnje bespravne gradnje, odnosno sprječavanju tzv. manipulacija unutar prostora gdje investitori na kreativan način dolaze do izbjegavanja propisa i prostornih planova.

Epidemija bespravnih graditelja u zaštićenom području

Pravi apsurdi s bespravnim graditeljima događaju se u zaštićenom području Istre. Osim područja San Pola u općini Bale gdje je poznati poduzetnik po svemu sudeći iskoristio rupu u zakonu, ilegalnim građevinskim zahvatima napadnut je i Kamenjak.

Tamo je prema riječima predsjednika medulinskog Općinskog vijeća prijavljeno stotinjak bespravno sagrađenih objekata, te tridesetak mobilnih kućica. Dio mobilnih kućica su, temeljem rješenja komunalnog redarstva, uklonili sami vlasnici. Javna ustanova Kamenjak pokrenula je za sada tek jedan kazneni postupak zbog gradnje u zaštićenom području.

Foto: Kamenjak/JU Kamenjak

Općina Medulin zasad nema saznanja o ukupnom broju i iznosima novčanih kazni izdanih od strane Inspektorata, niti imaju saznanja o broju pokrenutih kaznenih postupaka. Ako su uopće i pokrenuti.

Uz divljanje bespravne gradnje na pomorskom dobru, drugi problem je divlja gradnja na poljoprivrednom zemljištu, gdje općina raznim mjerama pokušava spriječiti gradnju. Hoće li izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu kojim se onemogućava parcelacija, u budućnosti odvratiti investitore od gradnje na poljoprivrednom zemljištu, tek ćemo vidjeti.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.