Divlja svinja napala vlasnika stada ovaca

CRES - Divlje svinje višedesetljetni su problem uzgajivača ovaca na otoku Cresu, a sada se dogodilo ono čega su se svi pribojavali - napad na čovjeka.

Na meti zvijeri našao se ovčar Livio Hrelja, stanovnik Ivanja, koji je ispričao da je oko 8 sati ujutro, na svom ograđenom pašnjaku u neposrednoj blizini kuće, primijetio uznemirenost i čuo bespomoćno blejanje ovaca.

Uočio je da jednoj ovci nedostaje janje, posumnjao na divlju svinju te je potražio. Pokušao ju je istjerati s pašnjaka, no zabila se u mrežu kojom je ograđen. Potom se okrenula prema njemu i u punom trku ga napala.

Međutim, uspio se obraniti na način da je s oko tri metra udaljenosti bacio na nju kamen. Prvi pogodak ju je tek okrznuo, ali drugim kamenom ju je pogodio u glavu i usmrtio.

Da mu je usmrtila janje, utvrdio je kad joj je otvorio trbuh, a nemili slučaj prijavio tamošnjem Lovačkom društvu. Apelirao je i da se problem počne rješavati jer je stanje postalo neodrživo.

Prirodni resursi otoka potpuno su uništeni, a jedino, kaže, opstaju divlje svinje te je pitanje dana kada će nekoga ozlijediti.

Inače, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2020. je u Hrvatskoj odstrijeljeno 39.778 grla ovih životinja, prenosi Agroklub.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Ima li divlja svinja ‘pravo na otočno državljanstvo’?
Divlje svinje, ali i ostala nezavičajna divljač, na Cresu predstavljaju problem već tri desetljeća. Nedavno je u samo nekoliko sati na otoku odstrijeljeno čak 12 jedinki. Nedavno je Grad Cres, u suradnji s Lovačkim društvom Orebica, a uz dozvolu i potporu Policijske postaje, organizirao skup…
Grad Cres najavio skupni lov na divlje svinje nadomak mjesta
U subotu će na samom rubu grada Cresa biti organiziran lov na divlje svinje pa se građani pozvaju na oprez. Uslijed učestalih pritužbi građana na prisutnost divljih svinja, Grad Cres u suradnji s Lovačkim društvom Orebica, a uz dozvolu i potporu Policijske postaje, organizira skupni lov u su…
DIVLJE SVINJE NA PAGU Uzrokuju štete na vozilima, stočari u strahu od napada na janjce
Divlje svinje rade štetu na otoku Pagu, u strahu stanovnici, ali i stočari koji se boje ostati bez janjadi. Divlja svinja koja trči po paškom kamenjaru u nedjelju je snimljena na istočnom dijelu otoka Paga. Ove alohtone životinje nerijetko trče i po cestama pa je na jednu naletio