2 min. čitanja

Dina Levačić kreće preplivati Sjeverni kanal između Irske i Škotske

Dina Levačić kreće preplivati Sjeverni kanal između Irske i Škotske
Foto: Facebook

Naša najbolja daljinska plivačica Dina Levačić kreće u novu avanturu. Nakon otkazanog preplivavanja gibraltarskog tjesnaca, Dina je krenula na prohladni sjever kako bi svojoj kolekciji pridodala Sjeverni kanal – još jedan plivački maraton iz serije „velikih sedam“. Koliko je ovo teška dionica, govori činjenica da je dionicu dugu 35 kilometara do sada svladalo svega 88 ljudi.

North channel (Sjeverni kanal) se nalazi između Sjeverne Irske i Škotske. Smatra se da je ovo jedan od najtežih kanala u svijetu za preplivavanje s ljetnom temperaturom mora od 13 °C, najčešće oblačnim vremenom i velikim teškoćama u točnom predviđanju vremenskih uvjeta. Ukoliko su uvjeti “blago sunčani”, plivači se suočavaju s nakupinama velikih meduza. Jake struje na startu, a posebno pred obalom Škotske prirodni su elementi koji se moraju prevladati kroz 35 km širok kanal. Od 1924. mnogi su pokušali preplivati ovaj kanal, ali je do sada uspješno izvedeno svega 88 solo i nekoliko štafetnih preplivavanja.

– Za ovo preplivavanje sam se pripremala cijelu godinu. Bilo je plivanja po buri, jugu, kiši. Plivala sam u moru, jezeru, rijekama, izvorima, ne bi li se što bolje pripremila za more temperature 13 °C. Znam da će biti teško i da ću se u prvoj minuti plivanja smrznuti, jer tako kažu moje kolege plivači, koji su puno iskusniji od mene. Plivači koji su uspjeli preplivati Sjeverni kanal i oni koji su mu se morali pokoriti, imaju duboko poštovanje prema njemu. Teško je slušati njihove dojmove, ali u svakom trenutku želiš znati više. Želiš čuti sve prepreke i pripremiti što bolje psihu, jer je to jedan veliki korak do cilja – rekla je Dina Levačić u iščekivanju dana kad će krenuti.

Preplivavanje Sjevernog kanala posvetila projektu RokOtok

– Stigla je poruka mog organizatora infinity Channel Swimming. Sutra oko 8:00 po lokalnom vremenu je moj trenutak. Svjesna svega s čim ću se suočiti, znam da neće biti nimalo lako, dat ću sve od sebe da dođem do Portpatricka i dotaknem škotsku obalu. Vjerujem posadi i znam da će mi biti velika pomoć u ostvarenju mog cilja, kao i svi vi koji me podržavate.

Moje preplivavanje Sjevernog kanala će biti posvećeno Domagoj Jakopović Ribafish i njegovom projektu RokOtok. Podržavam njihov cilj da djeca i mladi provode više vremena u prirodi, a manje uz ekrane. Time ne samo da utječu na poboljšanje svog fizičkog zdravlja, nego možda još i bitnije, svog mentalnog zdravlja, koje je u današnje vrijeme izrazito ugroženo posebice kod mladih. Traženje pomoći se nažalost smatra znakom slabosti, a zapravo je znak hrabrosti i brige o sebi. Jer kao i meni sutra tako i inače, dobro posložena glava je najčešće ključna u ostvarenju snova. Zato ako vam pomoć treba tražite je, ako vidite da nekome treba pomoć ponudite je, jer nema veće nesreće od propalih dječjih snova zbog prevelikog ponosa ili razmišljanja “Šta će neko reć” – poručila je Dina na svom Facebooku, a mi joj želimo puno snage i sreće, da uspije do kraja!

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Dina Levačić trenirala plivajući od Šibenika do Skradina: “Odavde su moji korijeni”
VRBOSKA “Mala Venecija” s ove strane Jadrana u kojoj mir traži i proslavljena maratonka
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.