3 min. čitanja

DI SU PARE? Gradonačelnica Malog Lošinja prodala školu “da izgradi dvoranu” – Nema dvorane ni novca

DI SU PARE? Gradonačelnica Malog Lošinja prodala školu “da izgradi dvoranu” – Nema dvorane ni novca
Foto: Grad Mali Lošinj / Facebook

MALI LOŠINJ – Gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić (HDZ), proizlazi iz podataka do kojih je došao Telegram, potrošila novac koji je grad uprihodio od prodaje jedne od starih škola, iako je ta sredstva trebala namjenski uložiti u projekt gradnje nove školske, sportske dvorane.

Riječ je o 6,5 milijuna kuna za koliko je Mali Lošinj krajem 2019. prodao staru školu u tamošnjoj Zagrebačkoj ulici. Tog iznosa, kako je sam grad Mali Lošinj potvrdio za Telegram, u ovom trenutku na gradskom računu nema. Naime, 12. travnja ove godine grad je raspolagao s nešto više od 5,6 milijuna kuna, od čega se, kako su objasnili, dva milijuna odnose na dozvoljeni minus. Zapravo je u tom trenutku grad imao samo 3,6 milijuna kuna gotovine.

Gdje je novac od prodaje stare škole, odnosno na što je točno nenamjenski utrošila namjenska sredstva, gradonačelnica Kučić nije željela otkriti unatoč upornom inzistiranju Telegrama.

Svi se pitaju gdje su novci?

U čudno trošenje novca od prodaje stare škole posumnjali su početkom ove godine gradski vijećnici. Njima je Ana Kučić poručila da se novac nalazi na gradskom računu. Kad su te sumnje dospjele u javnost za iznos od 6,5 milijuna kuna zainteresirala se i Primorsko-goranska županija (PGŽ) kao osnivač škole. No ni njima, potvrdili su za Telegram, gradonačelnica nije precizno odgovorila.

Novi je ovo polemičan detalj u financijskom stanju Malog Lošinja u mandatu gradonačelnice Kučić. Telegram je već pisao o nenaplaćenim dugovanjima što ih prema gradskom proračunu imaju tvrtke u vlasništvu njezine obitelji, kao i o slabim naporima grada da svoje dužnike ovrši. Na to je upozorila i Državna revizija koja je provjeravala poslovanje Malog Lošinja u 2019. godini.

Ugovor Županije, Grada i Ministarstva

Inače, novac od prodaje starih škola trebao je biti uložen u novu školsku, sportsku dvoranu na osnovu ugovora iz 2003. u koji je Telegram dobio uvid. Potpisali su ga Grad Mali Lošinj, Ministarstvo financija i Primorsko-goranska županija. Dogovoreno je da će Grad prodati dvije stare škole i novac uložiti u gradnju nove školske, sportske dvorane.

Iako je, dakle, ugovor sklopljen još 2003., tek krajem 2019. realizirana je prodaja jedne od dviju starih školskih zgrada i to one u Zagrebačkoj ulici 18. Riječ je o zgradi koja je izgrađena još 1909., a kao škola je služila do 2006. godine.

Već tada je postojao projekt za novu školsku, sportsku dvoranu čija je vrijednost bila procijenjena na oko 17 milijuna kuna. S prodajom starih nekretnina nije krenulo baš uspješno tim više što je zgrada zaštićeno kulturno dobro, te prema uputama konzervatora izvana mora ostati potpuno očuvana.

Serija pitanja gradonačelnici Kučić

Početkom veljače ove godine uslijedila su konkretna pitanja gradskih vijećnika. Ana Kučić ponavlja da bi projekt trebalo izmijeniti i uvjerava da je “prihod od prodaje škole u Zagrebačkoj ulici na računu”.

“Nije se potrošio ni na plaće, ni na manifestacije, ni na neke druge stvari koje su nepotrebne”, izjavljuje i dodaje: “On je tu, o njemu se vodi računa i čekat će da riješimo urbanistički plan, da se riješi projektna dokumentacija i onda će se zajedno s tim sredstvima i ostalima koja budu na raspolaganju, ovisno o cijeni koštanja, uložiti u izgradnju školske sportske dvorane. Prihod od prodaje je tu i neka se nitko ne brine”.

Iz računa se ne vidi gdje je novac

Telegram je, par tjedana nakon te njezine izjave, pitao grad Mali Lošinj kakvo im je točno stanje na računu. Stigao je odgovor iz kojeg ne proizlazi da se među gradskim financijama još uvijek nalazi onih 6,5 milijuna od prodaje stare škole. Naime, prema službenom odgovoru 12. travnja 2021. Grad Mali Lošinj raspolagao je s ukupno 5.657.775,88 kuna. Od toga iznosa dva milijuna kuna zapravo su dozvoljeno prekoračenje, odnosno dopušteni minus, kojeg, kako su objasnili, jedinicama lokalne samouprave omogućuje zakon radi likvidnosti.

Dodali su zatim kako je tijekom pandemije grad osigurao 4,5 milijuna kuna olakšica, te u 2020. dodijelio i 440 tisuća kuna izravnih poticaja gospodarstvu i poljoprivrednicima. Na kraju su se požalili da su im prihodi u 2020. bili gotovo 17,7 milijuna kuna manji nego 2019. godine. Iz svega je jasno da 6,5 milijuna kuna evidentno na računu nema.

Ovdje valja pojasniti da jedinice lokalne samouprave po Zakonu o proračunu mogu imati samo jedan račun. Na izravan upit Telegrama o trošenju dijela sredstava ostvarenih prodajom stare škole Ana Kučić nije odgovorila.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.