1 min. čitanja

DHMZ izdao novo upozorenje: "Moguć prekid prometa i opskrbe električnom energijom!"

DHMZ izdao novo upozorenje: "Moguć prekid prometa i opskrbe električnom energijom!"
Foto: Crometeo / Ivica Jureša

Državni hidrometeorološki zavod je izvijestio da i za utorak, 28. veljače, ostaje na snazi crveno upozorenje za podvelebitsko područje, zbog jake i vrlo jake, mjestimice i olujne bure. Narančasto upozorenje za sutra vrijedi za zapadnu obalu Istre, Kvarner i dio sjeverne Dalmacije.

Treba se pripremiti za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati.

- Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom - ističu iz DHMZ-a.

Upozorenje za pomorce i nautičare

Mjestimice udari bure 35-50, na sjevernom Jadranu do 60, u Velebitskom kanalu do 80 čvorova. Na južnom i manjem dijelu srednjeg Jadrana mjestimice udari juga, a u noći uz obalu bure i istočnog vjetra 35-45 čvorova. More na otvorenom ponegdje 5. Moguće su nevere, osobito na južnom i srednjem Jadranu.

Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila, a preporučuju da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je, kažu, da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa treba pratiti informacije o prometu.

Prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu pa iz DHMZ-a savjetuju izbjegavanje putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.