1 min. čitanja

Danska šalje fregatu u Gvinejski zaljev

Danska šalje fregatu u Gvinejski zaljev
Foto: Wikimedia

Danska godišnje prevozi oko 1,6 milijardi dolara vrijednosti tereta. Otprilike 30-40 danskih brodova svakodnevno prolazi kroz Gvinejski zaljev.

U ožujku je danska vlada izrazila “ozbiljnu zabrinutost” zbog sigurnosne situacije u Gvinejskom zaljevu gdje se dogodilo oko 40% svih piratskih napada, piše FleetMon

Prema Baltičkom i međunarodnom pomorskom vijeću (BIMCO), samo u 2020. godini oteto je 135 članova posade širom svijeta od čega se 95% otmica dogodilo u Gvinejskom zaljevu, prenosi Pomorac.hr.

Od početka 2021. godine zabilježeno je 38 piratskih napada širom svijeta. U odnosu na prošlu godinu, to je 9 piratskih napada manje. Činjenica da se 43% piratskih napada odvilo u Gvinejskom zaljevu prilično je zabrinjavajuća.

Kako bi se piratski napadi minimizirali, danska vlada šalje fregatu HDMS ESBERN SNARE (F342) veličine 137,6 metara klase Absalon u međunarodne vode diljem Zaljeva od studenog do ožujka.

– U takvim okolnostima nećemo stajati po strani i gledati. Moramo se boriti za pravo na neograničenu plovidbu  – izjavio je danski ministar obrane Trine Bramsen.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.