1 min. čitanja

U piratskom napadu na dva broda oteto 9 pomoraca

U piratskom napadu na dva broda oteto 9 pomoraca
Foto: Youtube / Screenshot

Međunarodna zaštita trgovačkih brodova od napada pirata u Gvinejskom zaljevu bila je, čini se, kratkog vijeka. Stižu informacije kako su u blizini Ekvatorijalne Gvineje jučer napadnuta dva trgovačka broda s kojih je oteto čak 9 pomoraca.

Izdana su upozorenja i drugim brodovima da budu na pojačanom oprezu od piratskih plovila. Iako su službene informacije o najnovijoj otmici prilično šture, neslužbene informacije govore kako je oteto 9 pomoraca s dva različita trgovačka broda, a jedan od napadnutih brodova bio je prije 2 mjeseca također meta naoružanih gusara, piše The Maritime Executive.

Sustav praćenja brodova MDAT-GoG primjetio je u noći s nedjelje na ponedjeljak na području sidrišta u blizini luke Owendo u Gabonu nepoznato plovilo s 12 osoba kako se približava brodu.

S broda OSV Montet Tide oteta su tri člana posade, a dotični brod bio je meta pirata i krajem listopada ove godine. Drugi incident dogodio se 35 milja od lokacije broda Montet Tide, gdje su pirati upali na zasad kontejnerski brod i oteli 6 članova posade.

Nedugo nakon drugog napada MDAT-GoG izvještava kako je prvi brod u Gabonu osiguran te da su na mjesto događaja poslane dodatne snage sigurnosti.

Piratski napadi i dalje se događaju unatoč monitoringu koji provode međunarodne snage sigurnosti. Svijet je nedavno svjedočio akciji spašavanja nesretnih pomoraca u Gvinejskom zaljevu, kada je brod danske mornarice presreo piratsko plovilo, zapucao na njih i pritom ubio 4 gusara.

Udruga europskih brodovlasnika upozorava da su unatoč međunarodnoj zaštiti, prijetnje piratskih napada i dalje vrlo visoke te su pozvali međunarodnu zajednicu da uloži veće napore u zaštitu trgovačkih brodova koji moraju ploviti oko Gvinejskog zaljeva.

Ovo je inače deseti slučaj otmice u Gvinejskom zaljevu u ovoj godini, pri čemu je ukupno oteto 76 pomoraca.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.