3 min. čitanja

DANI SUNCA Sljedeći tjedan konferencija o solarnoj energiji u Bolu

DANI SUNCA Sljedeći tjedan konferencija o solarnoj energiji u Bolu
Foto: Pixabay

BOL - Još nas samo tjedan dana dijeli od međunarodne konferencije DANI SUNCA 2023. u Bolu na Braču!

Pokrovitelji, partneri, brojni sponzori i veliki interes za sudjelovanje na konferenciji potvrđuju da je korištenje sunčeve energije najvažnija tema za brže ostvarivanje energetske samodostatnosti. Hrvatska i susjedne zemlje imaju velik potencijal za korištenje sunčeve energije. Zapravo, neiskorišteni solarni potencijal u ovoj regiji je među najboljima u Europi!

Ipak, udio realiziranih solara u Hrvatskoj je još uvijek ispod 1 posto. Cilj Europske unije da do 2030. postigne 45% obnovljive energije rezultirat će značajnim rastom solarnih projekata. Međutim, ključno je primijeniti mjere koje osiguravaju da se taj rast može dogoditi, kao što su otporne elektroenergetske mreže, pojednostavljeno izdavanje dozvola, kvalificirana radna snaga, otporni lanci opskrbe i stabilno regulatorno okruženje koje može privući ulagače.

Na koji način promijeniti sve što je potrebno da bismo ubrzali i osnažili razvoj solarnih projekata u skladu s postavljenim nacionalnim, ali i europskim ciljevima? To je samo jedno od pitanja o kojima će se razgovarati na konferenciji DANI SUNCA. Koliki doprinos u postizanju energetske samodostatnosti mogu dati agrosunčane elektrane te kako mogu pomoći poljoprivredi u ublažavanju posljedica klimatskih promjena tema je kojoj konferencija daje posebnu važnost te nakon panela Agrosunčane elektrane za poljoprivrednu i energetsku proizvodnju organiziran je i stručni okrugli stol za dodatnu edukaciju i sva pitanja koja poljoprivrednici žele postaviti o ovoj temi.

Sunčeva energija ima veliki potencijal za razvoj energetike, ali i gospodarstva, pomaže dekarbonizaciji i smanjenju ovisnosti o uvozu energije. Iako njen razvoj u Hrvatskoj teče sporije od očekivanog, broj solarnih elektrana na krovovima kućanstava, ali i tvrtki, iz dana u dan se povećava. Za postizanje energetske samodostatnosti do 2030. godine potrebno nam je oko 2500 MW sunčanih elektrana koje bi na godinu mogle proizvesti 3 TWh električne energije.

Europska komisija se zalaže za razvoj posebnih „Go-to“ područja u kojima će izdavanje dozvola za OIE projekate biti dovršeno u roku od godine dana i to je jedna od tema na konferenciji. Mapiranje ovih područja za Hrvatsku započeo je OIEH i o tome će govoriti na panelu. Financiranje velikih i malih OIE projekata spremne su podržati sve financijske institucije u Hrvatskoj, no po broju investicija ističu se one velike poput EBRD i EIB koje će iznijeti svoja iskustva u financiranju solarnih projekata u Hrvatskoj i regiji.

U Europskoj je uniji gotovo 66 posto električne energije iz solarnih elektrana bilo proizvedeno na mjestu potrošnje, što potvrđuje da ovaj sektor daje značajan doprinos razvoju projekata sunčeve energije. Stoga je razvoj solarnih instalacija na mjestu potrošnje još jedna od tema na konferenciji.

Važan je dio konferencije posvećen energetskim izazovima u industriji. Naime, industrijski i poduzetnički sektor prošle je godine podnio najteži udar energetske krize te se sve više okreće kupnji zelene energije putem PPA ugovora – dugogodišnjih ugovora o nabavi obnovljive energije izravno od proizvođača. Ovi ugovori, tvrdi EU, imaju ključnu ulogu u razvoju obnovljivih megavata i novih OIE projekata. Osim toga pomažu industriji u ispunjavanju klimatskih ciljeva i postizanja karbonske neutralnosti. Kako se pripremaju i provode te koje sve benefite donose saznat ćete na DANIMA SUNCA.

Razvoj solarne energije zahtijevat će i ubrzani prihvat novih elektrana na mrežu te razvoj mrežnih kapaciteta spremnih za njihov prihvat. Jesu li i koliko Hrvatska i zemlje u regiji spremne za ubrzani razvoj OIE projekata reći će sudionici panela o regionalnom razvoju solarne energije koji dolaze iz Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.

U bržem razvoju solarnih projekata svakako će pomoći i implementacija sustava baterijske pohrane energije koji mogu pomoći u otklanjanju brojnih problema s proizvednim viškovima energije. Koliko je važna uloga spremnika energije u energetskoj tranziciji i na koji način hibridni sustavi mogu sudjelovati u projektima solarnih elektrana pitanja su na koja ćemo čuti odgovore na konferenciji.

I u konačnici, od zelene energije korist trebaju imati svi, a građani trebaju imati informacije o tome na koji način se mogu uključiti u energetsku tranziciju te koji benegit im ona donosi. Oni već duže vrijeme aktivno rade na osnivanju neovisnih energetskih zajednica i osmišljavaju načine kako mogu svoje domove napajati zelenom, čistom i jeftinijom energijom. Uspješne energetske zajednice iz Hrvatske, regije i Europe na konferenciji će podijeliti inspirativne priče o svojim aktivnostima.

Pokrovitelji ovog događaja posvećenog razvoju projekata sunčeve energije su Europska komisija, Vlada Republike Hrvatske, SolarPower Europe, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ministarstvo poljoprivrede, Europska banka za obnovu i razvoj te Europska investicijska banka. Uz 400 prijavljenih sudionika traži se i mjesto više za praćenje programa u kojem je više od 60 predavača i panelista. Još nam se stignete pridružiti i biti dio konferencije 25. i 26. svibnja, a prijaviti se možete OVDJE.

Organizator konferencije Dani sunca su Obnovljivi izvori energije Hrvatske.

Događaj medijski pokriva Morski HR.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.