2 min. čitanja

Dani pjesništva i plesa na Lastovu

Dani pjesništva i plesa na Lastovu
Foto: TZO Lastovo

LASTOVO - Uobičajenu predrasudu da se na otocima ništa ne događa nakon što odu turisti, ponovno dekonstruira Lastovo gdje ćete od četvrtka do subote moći uživati u pričama, poeziji, kazalištu i – argentinskom tangu. Od četvrtka do subote navečer u Hotelu Solitudo svi zainteresirani mogu zaplesati uz iskusne instruktore tanga, dobro se zabaviti i možda steći vještinu koja će ih grijati kroz zimske mjesece.

U petak 18.11. u 19 sati, hotel će ugostiti i Anelu Borčić, nagrađivanu autoricu s otoka Visa koja će predstaviti svoju zbirku „Zabranjeni gariful“, inspiriranu lokalnom nematerijalnom baštinom. Borčić je u sedam pripovjedaka prikazala nekadašnji život na Visu, njegove legende, vještine i običaje njegovih stanovnika, osebujne povijesne događaje, a zbirka prevedena na engleski jezik etablirala se kao otočki suvenir, što može biti inspiracija i drugim otočkim zajednicama pa i Lastovu. Nagradu „Grigor Vitez“ primila je za čuvanje ljepote i bogatstva viške čakavštine, a suvremene interpretacije priča naših nona učinila je sponom prošlosti i sadašnjosti pa time i svojevrsnim zalogom očuvanja baštine od zaborava.

U Društveni centar Lastovo u subotu 19.11. u 18 sati dolazi nam pak monodrama „Ja koja imam nevinije ruke“ prema djelima najveće hrvatske i otočke pjesnikinje Vesne Parun, a u maestralnoj izvedbi Vesne Tominac Matačić iz Zagrebačkog glumačkog ateljea. Iznimno prihvaćenoj predstavi redatelja Ivana Lea Lema približava se stota izvedba, a otočka poveznica i dijeljeni senzibilitet jamče vrhunsku razmjenu s publikom.

Vesna Parun rođena je na Zlarinu, prvu je pjesmu napisala na Visu s deset godina, a pokopana je na Šolti, rodnom otoku svoje majke. Iako je težak, ali i čaroban život provela dobrim dijelom na kontinentu, strast i nježnost utkani u njezine pjesme i prozu, „himnu životu, radu i hrabrosti“, u dobroj su mjeri odraz otočkih kontrasta i kušnji, a predstava koja se izvodi od 2014. godine približit će nam pjesnikinjin rad i život.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.