2 min. čitanja

Dani otvorenih vrata u Interpretacijskom centru "Čovik i more" u Loparu

Dani otvorenih vrata u Interpretacijskom centru "Čovik i more" u Loparu
Foto: PROMO

LOPAR - Općina Lopar na otoku Rabu u novootvorenom Interpretacijskom centru “Čovik i more” tijekom veljače i ožujka organizira Dane otvorenih vrata gdje svi posjetitelji mogu zaroniti u dubine ribarske i pomorske povijesti Lopara i otoka Raba, poznatog i kao otok sreće. Centar će biti dostupan za posjete svaki četvrtak i subotu tijekom veljače i ožujka, od 10:00 do 18:00 sati.

Ova inicijativa pruža izvanrednu priliku ne samo za lokalno stanovništvo, već i za sve posjetitelje koji se za Rab odluče kao idealnu vikend destinaciju. U Loparu tako mogu istražiti ne samo prekrasne prirodne ljepote, već i kulturno blago Interpretacijskog centra "Čovik i more – Ribarska i pomorska baština Lopara".

Ovaj multimedijalni centar inicijativa je Turističke zajednice općine Lopar te predstavlja istinsko blago ribarske i pomorske baštine predivnog područja u kojem se nalazi, doprinoseći tako očuvanju, zaštiti i vrednovanju loparske kulturne i prirodne baštine. Svojim posjetiteljima pruža jedinstvenu priliku da urone u fascinantan svijet života na otoku, gdje se mogu upoznati s brojnim oblicima nekadašnje svakodnevice ovih prostora.

- Od kada smo u prosincu otvorili multimedijalni centar “Čovik i more” bilježimo veliki broj posjetitelja te smo iznimno zadovoljni njihovim reakcijama koje su nam pokazatelj da smo s ovim projektom podigli kulturni sadržaj Lopara i općenito otoka Raba. Iznimno smo sretni i ponosni na tradiciju našeg mjesta, a ovaj centar na jednom mjestu pruža pregled svog našeg kulturnog naslijeđa. Veselimo se svim budućim posjetiteljima - izjavio je Marin Mušćo, direktor Turističke zajednice Općine Lopar.

Interpretacijski centar čine četiri sobe od kojih svaka ima zasebnu tematiku posvećenu jednom ogranku nekadašnje svakodnevice loparskih lokalaca. Prva soba inspirirana je poviješću, predstavljajući Lopar u kontekstu povijesnih događaja na otoku Rabu i širem jadransko-mediteranskom prostoru, u drugoj sobi oživljene su priče o pomorskim putovanjima i ribarenju. Treća soba, nazvana prema imenu Centra, bavi se otočanima i njihovim životima kroz prizmu mora, dok u zadnjoj sobi posjetitelji mogu doživjeti razne okuse i mirise tradicionalne otočke kuhinje. 

Glavni cilj ove inicijative je stvaranje sveobuhvatnog inventara i dokumentacije, koja će poslužiti kao temelj za razvoj Interpretacijskog centra "Čovik i more – Ribarska i pomorska baština Lopara".

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.