3 min. čitanja

DANI HRVATSKOG POMORSTVA Dodijeljene nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima i tvrtkama u pomorstvu

DANI HRVATSKOG POMORSTVA Dodijeljene nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima i tvrtkama u pomorstvu
Foto: MMPI

NOVALJA – U Novalji na otoku Pagu u ponedjeljak su, na sam dan proslave Sv. Nikole, održani Dani hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe. Proslava dana zaštitnika svih pomoraca i brodaraca, koju Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture tradicionalno organizira svake godine, započela je polaganjem vijenaca u more u čast svim preminulim pomorcima i brodarcima.

Program je nastavljen u Kulturnom centru Gozdenica gdje je održana središnja Konferencija o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi koju je, u ime ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, svečano otvorio državni tajnik Josip Bilaver. Na Konferenciji su predstavljeni prioriteti Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, kao i novog Operativnog programa 2021. – 2027., a upravo se iz tih izvora značajna sredstva planiraju uložiti u pomorske projekte te infrastrukturne projekte na riječnim plovnim putevima. U okviru konferencije održane su i dvije panel rasprave – prva na kojoj je bilo govora o reformi pomorstva kroz novi zakonodavni okvir te druga na kojoj se raspravljalo o položaju brodarstva u novim uvjetima.

U okviru Svečane akademije, koja je uslijedila odmah nakon Konferencije, dodijeljene su nagrade i priznanja osobama i institucijama koje su dale poseban doprinos razvoju pomorstva i unutarnje plovidbe u Hrvatskoj. Ministarstvo se, kao i svake godine, prigodno zahvalilo i svojim djelatnicima koji su tijekom 2021. završili svoj radni odnos.

Foto: MMPI

U nastavku je popis nagrađenih:

  • Priznanje za doprinos u unaprjeđenju pomorske znanosti i obrazovanja:

Hrvatski hidrografski institut (nagradu preuzela ravnateljica Vinka Kolić) – ove godine proslavio je 30. godinu postojanja te čak 215 godina kontinuirane hidrografske službe. S ponosom možemo reći kako je Republika Hrvatska među rijetkim zemljama s takvim nasljeđem i tradicijom.

  • Priznanje za doprinos razvitku pomorskog gospodarstva:

Lučka uprava Rijeka (nagradu preuzeo ravnatelj Denis Vukorepa) – nagrada se dodijelila za uspješno završeni projekt „Zagrebačko pristanište“.

  • Priznanje za traganje i spašavanje na moru:

posada broda Lučke kapetanije Šibenik (nagradu preuzela posada broda) – posadu broda „Šibenik“ čine zapovjednik broda Saša Jurat, upravitelj stroja Mladen Radovčić te mornar Edi Brkić. Oni su u listopadu ove godine spasili 7 poljskih državljanina, koji su se našli u olujnom nevremenu u blizini Kornata na iznajmljenoj brodici.

Foto: MMPI
  • Priznanje za doprinos u promicanju pomorske službe:

Zlatko Pisac (Lučka kapetanija Split) dvostruki je dobitnik. Naime, Zlatko Pisac je ove godine osvojio i prvo mjesto Malog svjetionika, a temeljem nominacije korisnika – pomoraca koji su prepoznali njegov rad. Nagradom za poseban doprinos pomorskoj službi ovo Ministarstvo mu se željelo zahvaliti na nesebičnom trudu i radu u Lučkoj kapetaniji Split.

Foto: MMPI
  • Priznanje pojedincu/ima koji su doprinijeli razvoju i ugledu pomorstva u zemlji i svijetu:

Branko Berlan (ITF) bivši pomorac i član Sindikata pomoraca Hrvatske već gotovo 10 godina kao ITF-ov zastupnik vrijedno zastupa interese svih pomoraca u Međunarodnoj pomorskoj organizaciji u Londonu. Branko Berlan poznati je i cijenjeni pomorac koji se kroz svoj rad zalaže za bolje uvjete rada za sve pomorce, a osobito za hrvatske pomorce.

– Organizacijom Dana hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture za cilj ima okupiti ključne dionike i raspraviti aktualnosti u pomorstvu i unutarnjoj plovidbi te iskazati vrijednost koju oni imaju za hrvatsko društvo i gospodarstvo. Odabirom Novalje kao mjesta održavanja željelo se staviti naglasiak na važnost hrvatskih otoka te potaknuti prometnu povezanost i gospodarstvo i u nadolazećim zimskim mjesecima – poručili su iz ovog ministarstva.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Održani Dani hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe 2021.
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.