3 min. čitanja

Dan mimoza u subotu u Rijeci, Opatiji, Crikvenici, Omišlju, Malom Lošinju i Delnicama

Dan mimoza u subotu u Rijeci, Opatiji, Crikvenici, Omišlju, Malom Lošinju i Delnicama
Foto: Unsplash 

RIJEKA - Ove subote, 21. siječnja, na riječkom Korzu će se od 9 do 13 sati obilježiti 16. dan mimoza - nacionalni dan prevencije raka vrata maternice. Cilj akcije je podizanje svijesti o ovoj bolesti.

Osim u Rijeci, 16. Dan mimoza obilježavat će se u subotu u jutarnjim satima prigodnim programima i na gradskoj tržnici u Opatiji, u Crikvenici, Omišlju, Delnicama te Malom Lošinju.

Cilj akcije koju provodi Liga protiv raka Primorsko-goranske županije je podići svijest o ovoj bolesti, pa će se u šatoru na Korzu građanima dijeliti edukacijski materijali, davati savjeti i motivirati ih na brigu o zdravlju.

Bit će organizirana i prodaja mimoza po simboličnim cijenama te će se na taj način prikupljati humanitarni prilozi za daljnji rad Lige na promicanju znanja o raku te podrške pacijentima, navodi se na stranicama Grada Rijeke.

- Rak vrata maternice je bolest koja uopće ne bi trebala postojati, jer postoji šansa da se redovitim ginekološkim pregledima bolest otkrije praktički prije nego što je i nastala, a cijepljenjem protiv najčešćeg uzročnika ove bolesti, humanog papiloma virusa (HPV), spriječi da do nje uopće dođe - navodi predsjednica Lige protiv raka Primorsko-goranske županije dr.sc. Ira Pavlović-Ružić, dr.med.

Foto: Liga protiv raka PGŽ / Facebook

Kako je naglasila županijska koordinatorica Nacionalnog programa prevencije raka vrata maternice Helena Glibotić Kresina, dr.med., HPV virus je 99,7% uzročnik raka vrata maternice, ali i raka penisa, ždrijela, čmara i stidnice, dakle nije ograničen samo na žensku populaciju.

- Cijepljenje protiv HPV virusa je od 2015. godine u redovnom kalendaru cijepljenja, a država je osigurala besplatno cijepljenje za djevojčice i dječake od 8. razreda osnovne škole pa sve do 25 godine. Cijepljenjem se smanjuje mogućnost infekcije od onkogenih tipova HPV virusa koji uzrokuju malignu transformaciju, odnosno pojavu karcinoma - ističe Glibotić Kresina.

Dopredsjednica Lige protiv raka PGŽ te stručni voditelj Kluba Mirta za žene liječene od raka ginekoloških organa, Ani Mihaljević Ferari, dr.med., kazuje kako ovom akcijom žene želi educirati da je rak vrata maternice jedna od bolesti koja, ako se detektira u dovoljnom ranoj fazi, manjim operativnim zahvatom može izliječiti.

- Ova akcija je namijenjen svima i svatko može pronaći razlog zašto bi je podržao: žene jer je prije svega akcija usmjerena na rano otkrivanje raka vrata maternice, mlade djevojke može potaknuti da krenu sa pregledima i posvete se brizi o svom zdravlju, majke da budu upoznate s mogućnošću cijepljenja svojih i djevojčica i dječaka, a muškarci mogu podržati svoje supruge, partnerice, majke, sestre i kćeri da naprave ginekološki pregled i na taj način možda spase svoj život - poručuje dr. Mihaljević Ferari.

Dr.sc. Iva Sorta Bilajac Turina, dr.med. iz Odjela školske medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Županije, ujedno i članica Predsjedništva Lige protiv raka, istaknula je kako je prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak RH u 2019. godini dijagnosticirano 268 slučajeva raka vrata maternice.

- Primijećeno da se ova vrsta malignoma spušta u niže dobne skupine tako da je u 2019. čak trećina oboljelih žena bila mlađa od 50 godina. U 2020. godine je od raka vrata maternice u Hrvatskoj preminulo 126 žena, a posljednjih pet godina je u našoj županiji od te bolesti preminulo 18 žena - govori Sorta Bilajac Turina.

Akciju podržavaju Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-a, KBC Rijeka, gradovi i općine županije, Medicinska škola Rijeka, Jadran galenski laboratorij, gradska društva Crvenog križa Rijeke, Opatije i Krka te Udruga žena operiranih dojki Nada.

Dan mimoza – nacionalni dan prevencije raka vrata maternice nastao je u organizaciji Hrvatske lige protiv raka i nevladine udruge “Zdrav(k)a”. Akcija se diljem Hrvatske održava svake godine na početku Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

U Crikvenici se održavaju Dani lovora | | Morski HR
U organizaciji Udruge Kušac te pod pokroviteljstvom Grada Crikvenice i Turističke zajednice Grada Crikvenice u sklopu projekta “Crikvenica – Zdravi grad” i “In love in Crik
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.