2 min. čitanja

Dan kad je obranjen Dubrovnik

Dan kad je obranjen Dubrovnik
Foto: Youtube/Screenshot

DUBROVNIK – Blagdan svetoga Nikole, 6. prosinca 1991. ostat će upamćen kao dan kad je obranjen Grad. Tog “crnog” petka u 5 sati i 50 minuta iz tri smjera krenula je agresorska vojska s pješačkim napadom, koji su pomagali tenkovi, minobacači, topovi s mora topovnjače JNA.

Cilj je bio oslabiti posljednju crtu obrane od Belvederea do Sustjepana. Samo toga dana na povijesnu jezgru, spomenik kulture pod zaštitom UNESCO-a, palo je više od 600 granata. Požari su se širili gradom.

Grupa branitelja u tvrđavi Imperijal na Srđu uspjela je odbiti napade i spriječiti proboj obrane, stoga danas obilježavamo Dan dubrovačkih branitelja, piše o ovom povijesnom datumu Dubrovniknet.

U napadu je 19 ljudi poginulo, a 60 je lakše ili teško ranjeno. Izgorjelo je devet zgrada, a oštećeni su brojni objekti u povijesnoj jezgri, ali i u cijelome gradu. Oko 16 sati napad je prestao. Neprijatelj je priznao poraz i povukao se.

Hrabrošću i žrtvom branitelja i građana Dubrovnik je obranjen. Braniteljima grada čestitamo njihov dan!

Pavle Strugar, bivši general JNA na Međunarodnom sudu u Haagu osuđen je na 7,5 godina zatvora zbog propusta u zapovjednoj odgovornosti tijekom razornoga topničkog napada snaga JNA na Dubrovnik 6. prosinca 1991. dok je od ostalih točaka optužnice zapovjedne i osobne odgovornosti za ubojstva, okrutno postupanje, napade na civilne objekte i razaranje neopravdano vojnom potrebom, oslobođen.

Bivši zapovjednik vojnopomorskog sektora Boka Miodrag Jokić priznao krivnju po šest točaka optužnice za topnički napad JNA na Dubrovnik 6. prosinca 1991. te je izrazio kajanje zbog zločina te je osuđen na sedam godina zatvora.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Dan kad je razarač Pula pogodio hidrogliser s izaslanstvom UNICEF-a na putu za Dubrovnik | | Morski HR
U jeku opsade Dubrovnika, svjetski uglednici, diplomatski su nastojali pomoći gradu pod Srđem, među ostalim i šaljući promatračke misije u sam grad i na pregovore s napadačima. Naravno,
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.