1 min. čitanja

Dan je obrane Zadra - Srbi su poraženi na kopnu, a JNA osramoćena na moru u Arbanasima

Dan je obrane Zadra - Srbi su poraženi na kopnu, a JNA osramoćena na moru u Arbanasima
Foto: HRT / Screenshot

ZADAR obilježava 31. godišnjicu obrane grada u Domovinskom ratu. Na današnji dan 1991. godine junaštvom hrvatskih branitelja spriječen je prodor agresorskih snaga JNA i srpskih paravojnih postrojbi te njihov ulazak u Zadar.

Bitka za Zadar zbila se u punom intenzitetu od 1. listopada - 6. listopada 1991. godine.

Završni srpski napad na Zadar bio je 6. listopada. Poginula su 23 civila, a grad je doslovno gorio. Kasetne bombe su padale u samo srce grada.

Hrvatski branitelji su agresore zaustavili na Dračevcu. Jedan je hrvatski branitelj tada uništio legendarni tenk, a drugi je uništio transporter. Na Sokinom je Brigu, hrvatski branitelj uništio kamion pun vojnika, a na Bilom Brigu hrvatske su snage uništile još 4 srpska tenka.

Srpski je osvajač doživio poraz i na moru. Arbanasi su teško oštetili brod Koper, osramotivši JRM, te su prisilili razarač na povlačenje iz zadarskog kanala. Na sve to uslijedilo je rasulo među vojnicima JNA što je išlo na ruku zadarskim braniteljima.

- Ovo su dani zadarskog ponosa i slave, dani sjećanja na branitelje Zadra i jedinstvo hrvatskog naroda. Tu, na rubnim dijelovima našeg grada branila se čitava Hrvatska. U to vrijeme hodali smo s divovima i zato je ova naša generacija posebna. Pijetet i zahvalnost našim poginulim junacima, slava i čast pobjednicima! - istaknuo je zadarski gradonačelnik Branko Dukić.

Dan obrane Zadra, započeo je polaganem vijenaca pred Središnjim križom na Gradskom groblju, a završit će svečanom akademijom na Dračevcu.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.