1 min. čitanja

Najstariji dokument Dubrovačkog arhiva - Star čak tisuću godina

Najstariji dokument Dubrovačkog arhiva - Star čak tisuću godina
Foto: HTV screenshot

DUBROVNIK - Dubrovačkom nadbiskupu Vitalu, Papa Benedikt Osmi izdao je bulu 27. rujna 1022. Tisuću godina poslije taj dokument još čuva Državni arhiv u Dubrovniku.

Bula pape Benedikta VIII. dubrovačkom nadbiskupu Vitalu napisana je u Rimu prije punih 1000 godina! Najstariji je to dokument u Dubrovačkom arhivu.

- Ona je potvrda o tome da je da je Dubrovnik 1022. imao status nadbiskupije, što nije mala stvar za ono vrijeme, dakle za početak 11. stoljeća. Ako si grad, onda imaš biskupa, a ako imaš nadbiskupa onda si gradina - kaže Zoran Perović, viši arhivist.

Nadbiskupije su u ono doba bile glavni subjekti, ne samo crkvenog i vjerskog života nego su imale i iznimnu političku važnost. A ova isprava potvrđuje jurisdikciju Dubrovačke nadbiskupije nad teritorijem zemalja zaleđa, što je bilo vrlo važno za gospodarstvo Republike.

- Ako govorimo u kombinaciji ondašnjih i današnjih pojmova dakle Zahumlje, Bosna, Duklja i Raška. To bi bili ovako ugrubo govoreći prostori Hercegovine, Bosne, središnje Srbije i Crne Gore - govori Ivica Prlender, povjesničar.

Isprava je pisana na pergameni, ovčjoj koži, dvama pismima. Restaurirana je 2008.

- Ona ima konopčić. To znači da je u biti bila namijenjena za pečat. Sigurno je postojao taj pečat. Možda olovni pečat gdje je bio nacrtan, u biti ugraviran lik možda pape Benedikta, i okolo toga je pisalo njegovo ime - kaže Paula Zglav, arhivistica.

Zajedno s drugim važnim spisima, čuvala se u riznici dubrovačke katedrale. Danas je u Arhivu u palači Sponza, a pri obilježavanju tisućljeća od nastanka ovog dokumenta - izložena je njegova replika, piše HRT.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.