2 min. čitanja

Dalmatinci s razlogom ljuti - hoće li na kontinentu ove zime biti toplo, a obala se smrzavati?

Dalmatinci s razlogom ljuti - hoće li na kontinentu ove zime biti toplo, a obala se smrzavati?
Foto: Čitatelji / Screenshot

Dok nove mjere Europske unije i Vlade ograničavaju rast cijene plina kako bi građanima zima bila toplija, Dalmatinci očajavaju. Ljutito kažu kako će toplo biti u Zagrebu i na kontinentu, a obala, koja se grije na struju, morat će se smrzavati. Tko polugodišnje troši više od 2500 kilovatsati, struja će mu osjetno poskupjeti. U udruzi Potrošač potvrđuju da će Dalmatinci morati ozbiljno štedjeti. A tu su i druga poskupljenja.

Sinjski gradonačelnik Miro Bulj kazao je da Dalmatinci nemaju alternativu da se griju na plin. Dodaje da će ih se ovako natjerati da se ove zime smrzavaju jer nemaju novca da plaćaju kilovate po skupljoj tarifi, javlja Dnevnik.hr.

Ljudi na obali ljuti se jer su sigurni da će im struja poskupjeti ma koliko god štedjeli. Nezadovoljni Stipan ocjenjuje da će Dalmacija ostati kao "šuplje crivo" jer se svi griju na struju. "Ma, ajme, katastrofa."

Najavljuje se i poskupljenje domova za starije

Većina se ne razumije puno u kilovatsate, ali u udruzi Potrošač opisuju kako će kontinent, koji ima radijatorski sistem grijanja, toplane ili plin, moći opušteno uživati u toplini, za razliku od obale u režimu do 2500 kilovatsati. Nenad Kurtović iz udruge Potrošač poručio je da se u Dalmaciji mogu ugrijati jedna prostorija, kupaonica i bojler. "A Zagreb?" pitao se. "U Zagrebu se može kroz te kilovatsate ugrijati cijeli stan i imati neograničeno toplu vodu", upozorio je.

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak ostao je suzdržan kazavši da će uskoro nešto više reći o toj temi.

Ali, nije struja sve. Nakon najava iz Grada Splita o poskupljenjima splitskih vrtića i školskog dnevnog boravka danas iz Splitsko-dalmatinske županije najavljuju moguće poskupljenje domova za starije od čak 30 posto.

Umirovljenica Gorana kazala reporterki Dnevnika Nove TV Sofiji Preljvukić kako je njezina mirovina svega 2225 kuna, a da joj dom košta 1900 kuna. S poskupljenjem, kaže, ne bi imali ni za šampon.

Iako je poskupljenje tek u internim izviješćima, umirovljenici su već u strahu za svoj smještaj u domovima.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Poskupljenjem struje Dalmacija i Primorje bit će najviše pogođeni!
Premijer Andrej Plenković predstavio je u četvrtak na sjednici Vlade paket mjera vrijedan 21 milijardu kuna koji bi građanima i gospodarstvu trebao pomoći da lakše prevladaju rast troškova života s naglaskom na ograničenje cijena energenata. Među ostalim, predstavljena je mjera za ublažavanje rasta…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.