2 min. čitanja

Daleki i egzotični Bali zamijenili Trogirom

Daleki i egzotični Bali zamijenili Trogirom
Foto: Boris Kačan

Sezona je gotova. Mnogi su se bojali nedostatka djelatnika u turizmu, no onda su se pojavili Indonežani, Filipinci i Nepalci koji su u Hrvatskoj, posebno u Dalmaciji našli mjesto odakle će raditi i slati novac svojim obiteljima. Neki od njih su turistička mjesta na razvikanom Baliju odlučili zamijeniti Trogirom.

21-godišnji Yuda rodni je Bali na godinu dana zamijenio Trogirom, sve s ciljem da postane bolji konobar, ali i da obitelji i malenoj kćerki priušti bolji život.

- Moram slati novac obitelji, a i više zarađujem nego u Indoneziji - kaže Imade Yuda Prismandita za N1.

U Trogiru se, kaže, osjeća kao kod kuće. Kako i ne bi kad od cijelog kolektiva stižu samo pohvale.

Zapravo u Trogiru kao da i je kod kuće – s njim rade još njegova četiri sunarodnjaka. U kratkom periodu svi su naučili reći nešto na hrvatskom.

Svi su došli raditi s istim ciljem – kako bi zaradili i prehranili svoju obitelj.

- Šaljem novac cijeloj obitelji. Njih petero. Imam majku, oca, dva brata i jednu sestru. Naravno da mi nedostaju - rekao je Putu koji je također s Balija.

Ali to je sve za bolju budućnost, i njega i njih. Osim što rade zajedno, svi ovi nasmijani Indonežani žive zajedno. Uvjetima života su zadovoljni.

- U Indoneziji moram trošiti više novca nego ovdje, recimo sve što je potrebno za u kuću - priča Yuda, a Putu dodaje: “Dobro je. Veoma dobro. Lijepo mjesto i apartman”.

Ove je godine MUP izdao 95 tisuća dozvola – gotovo 57 posto više nego lani. Samo za državljane Filipina preko četiri tisuće. Ovaj lanac hotela zapošljava ih preko 20. Cynthia u Splitu radi već drugu godinu.

U Split je došla zbog teške situacije u svojoj državi u vrijeme izbijanja koronavirusa i planira ostati onoliko koliko joj bude dopušteno.

- Kod kuće smo se borili nakon izbijanja pandemije, imali smo ograničene izvore. Imamo puno bolje uvjete za rad izvan svoje zemlje - rekla je Cynthia koja je s Filipina došla u Split.

U gradu pod Marjanom ima dosta Filipinaca koji su joj postali obitelj.

- Radimo za istu firmu, a prijatelji smo postali kad smo stigli ovdje i postali smo obitelj - kaže Cynthia.

O poslodavcu i uvjetima života u Splitu ima samo riječi hvale.

- Jako sam zadovoljna s uvjetima rada, s plaćom koju dobivam i sa smještajem koji nam je kompanija omogućila. Sufinanciraju nam hranu, prijevoz, ali i smještaj. Nije li to dobar dobar posao - pita se Cynthia.

Ipak, prvi su na listi susjedi iz BiH, potom Srbije, Sjeverne Makedonije i Nepala. S posljednjima u splitskoj agenciji za zapošljavanje imaju najboljeg iskustva.

- Dosta sam dovela nepalskih radnika u jednu tvornicu. Poslodavac je izuzetno zadovoljan s njima i oni s poslodavcem. Obostrano je zadovoljstvo. Ti radnici ostaju duži period, duže od godinu dana što je jako bitno u ovim našim problemima - rekla je Sonja Modrić, direktorica agencije za zapošljavanje stranih radnika.

Hrvatska je ispražnjena i ostarjela, a poražavajući podatak je da je svaki sedamnaesti zaposleni – upravo stranac!

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.